Jönköping Curling Club - Ett lag med is i magen

Tre gånger i veckan samlas ett gäng hängivna curlare från Jönköping Curling Club i den nya curlinghallen på Rosenlund. Den gemensamma nämnaren är att de rullar fram över isen, att de skjuvar iväg stenen med en stick – och att de tillsammans tillhör den svenska eliten i curling.

Jönköping Curling Club 1330x900.jpg


Mottagandet på curlingbanan är allt annat än kyligt, trots att temperaturen är låg och kylan från isen sprider sig i den stora hallen. Sedan tre år tillbaka samlas ett gäng curlare tre gånger i veckan för att slipa tekniken och vässa taktiken som gör att de kan nå sitt mål – att ta guld i SM. Med tre silver i bagaget har de nosat vid målet och nu är det guldet som hägrar. De flesta av lagdeltagarna har hittat hit via rehabverksamheten på Länssjukhuset Ryhov.
– Det fina med curling är att alla kan vara med på samma villkor. Åttio procent handlar om teknik och taktik och vi behöver inget extra eller annorlunda. Det enda som skiljer rullare från gångare är att vi har en stång att skjuva iväg stenen med, och att vi inte sopar. Ja, det är väl en skillnad i och för sig: om man sopar så kan stenen gå fyra meter längre, säger Tommy Andersson. Vi spelar ofta mot gångare, och i många fall är vi på samma nivå. Det enda som behövs är hissen ner till banan, sen är det bara att spela.


Sara Lang - Jönköping Curling Club 1330x900.jpg


Sara Lang är en av curlarna, och tillsammans med Sebastian Blomberg är hon med i det svenska utvecklingslandslaget, med målet att vara med – och ta medalj – i OS 2022.
– Det här är fantastiskt roligt, säger Sara. Vi är ett gott gäng och det är skoj att det går så bra. Vi har hittat vår grej, helt enkelt. Alla är peppade och vill vara med och det är inte många gånger man missar under säsongen.


Viljo Pettersson Dahl - Jönköping Curling Club 1330x900.jpg
 

Hög koncentration

Curling är en sport där det gäller att hålla huvudet kallt och ha is i magen, och koncentrationen är hög när granitstenarna glider över banan.
– Curling handlar väldigt mycket om att tänka i flera steg och att agera efter vad motståndaren gör, säger Viljo Pettersson Dahl, som förutom sitt engagemang i Jönköpingslaget också är med i landslagets A-trupp. Vi jobbar hela tiden med att förfina precisionen och hitta fartkänslan. Stenen beter sig helt olika på olika isar, och tack vare att vi tränar på väldigt bra is blir vi bättre också på sämre isar, säger Viljo. Vi baserar vårt spel utifrån banan, och väljer taktik beroende på hur den ser ut.

Iskonstnärer

Att få till en riktigt bra curlingis är också något av en konst och isen beskriver spelarna som den bästa i Sverige. Här behövs total precision och för att stenen ska kunna glida rätt – och rakt – gäller det att få till exakt rätt rugglighet på isen. Micke Petersson ser till att den håller absolut högsta kvalitet, vilket i sig är en konstart.
– För att preparera en bra curlingis behöver banan först hyvlas ned till blankis. Sen stänker jag på 47-gradigt avjoniserat vatten. Arton dubbelslag på 42 sekunder, ska det vara. Det bli åtta droppar per kvadrattum. När dropparna har frusit hyvlas de av på toppen och sen är isen klar, berättar Micke som är en av eldsjälarna bakom curlingverksamheten i Jönköping.

El som leder hela vägen till OS

Med på resan mot nya framgångar finns vi på Jönköping Energi i form av huvudsponsor. Under isen ligger cirka 21 kilometer med  kylslingor bestående av plaströr med kylarvätska nedlagt i ett lager med betong och allt som allt är banan åtta centimeter tjock.
– Visst går det åt en del el, samtidigt har hallen ett mycket sofistikerat system där vi återanvänder både värme och kyla och kan hålla vår energianvändning nere, avslutar Micke.

Mer sponsorberättelser

Ridskolan i Vissmålen visar hur det går till på gården. Kolla in deras berättelse!