Vårheta odlingstips från Curenstams

I växthusen på Curenstams Blommor i Kortebo pågår febril aktivitet.
– När vårvärmen kommer måste vi vara redo. Då är det många som vill göra fint i trädgårdar, uterum och på balkonger, säger Svante Curenstam.
– Men var lite kylig i odlingsplanerna. Alltså satsa på växter som fixar en järnnatt eller två.
Bli inte för het att satsa på sommarblommorna ännu.

Totalt finns 3 000 kvadratmeter odlingsyta i växthusen i Kortebo.

– Vi odlar lokalt och hållbart. Helt utan kemiska bekämpningsmedel, berättar Svan­te och tar oss med ut i ett växthus där väx­terna till din vårplantering är i full blom. Penséer är ett säkert kort. De ger en härlig färgklick samtidigt som de är frost­tåliga. Funkar perfekt i krukan på villatrap­pan tidig vår. Pärlhyacinter kan också vara fint liksom Tête à tête, minipåskliljor, säger han.

Generellt är tipset att titta på hur väx­ten ser ut för att få en indikation på om den fixar kylan.

– Välj växter som är lägre, penséerna väx­er ju lågt. Höga växter är mer exponerade för kylan. Så naturen har räknat ut det så.Om du ändå är sugen på andra växter är odlingstipset för den tidiga våren att satsa på ytor som inte är frostutsatta.

Lång historia

Curenstams är familjeföretaget som tog över handelsträdgården i Kortebo 2000.

– Det har funnits handelsträdgård här se­dan 1930-talet. Mina föräldrar som fortfa­rande är verksamma i företaget har jobbat här i 50 år, berättar Svante.

Idag är fokus på ett varierat utbud som man driver upp i växthusen och säljer i butiken direkt i Kortebo.

– Varje enskilt växthus har sina egenska­per. Det är fascinerande att se hur en sort kan växa dåligt i ett växthus och så flyttar man den och får ett helt annat resultat i ett annat. Så det gäller att testa sig fram. Det går liksom inte att lura naturen – varje växt har sina egenskaper, sina krav på växtmiljö­er för att utvecklas optimalt.

Flugor på burk

Från påsk till midsommar är det högsäsong i handelsträdgården.

– Nu ska höstens och vinterns plante­ringar i våra växthus ut i Jönköpingsbornas trädgårdar. De här tre intensiva månaderna står för majoriteten av vår omsättning, be­rättar Svante.

På Curenstams använder man sig endast av biologisk insektsbekämpning. Bland an­nat genom att beställa fluglarver och steklingsägg på burk som man sedan placerar ut vid angrepp av t ex bladlus.

– Växtodling handlar om kretslopp och balans. Tar man bort en art genom kemisk bekämpning påverkar det systemet någon annanstans. En bladlus eller två är snarare ett friskhetstecken så länge det finns flugor, nyckelpigor och steklingar som vill äta blad­lössen.

Ätbart och hållbart

De blommor som du åker till Curenstams och köper nu började planeras redan förra sommaren.

– Då gör vi inköpen av lökar och stick­lingar som vi sedan förvarar i vår jordkällare innan vi planterar ut dem under höst och vinter. Vårens storsäljare, egenodlade tul­paner, tar tre veckor att driva fram från lök till färdig blomma. Men det är en lång pro­cess och det gäller att ha lite tur i timingen av populära sorter eftersom planeringshori­sonten är så lång.

Svante märker ett tydligt uppsving i hem­maodlingarna från frö.

– Ätbart och hållbart är hett. Många vill odla egna tomater, chili och kryddor. Men också bidra till pollinerande insekter och skapa ”insektshotell” i sina balkong- och altanodlingar. Det är kul. Nytt för i år är att våra fröleverantörer märkt ut speciellt att­raktiva växter för pollinerande arter med en dekal i fröhyllan. En kul trend, säger Svante.

– Nu är perfekt tid att sätta fröer i köks­fönstret för att ha redo att plantera ut i trädgården senare i sommar!

Och det är inte bara fröer och blommor från Curenstams som kan bidra till att lyfta din trädgård.

– Skapa gärna en vattenspegel någonstans i trädgården. Det kan räcka med en liten skål med vatten och några stenar i så kom­mer du göra det enklare för insekter och fåglar. Gillar de din trädgård kommer väx­terna också göra det, säger Svante.

Mer skönläsning i Blixten Magasin #1 2020

Läs mer om poolvärme, elhandel och annat kul i senaste Blixten Magasin.

Läs Blixten Magasin #1