Heta grilltips från @kamadobjorn


På dagarna bidrar han till att utveckla Jönköpings elnät som ElmontörBjörn. När han kommer hem tänder han grillen och blir KamadoBjörn. – Det viktigaste för en bra grillkväll är sällskapet. Jag älskar att bjuda på god mat. Helst ska det vara mycket på grillen och flera grillar igång samtidigt, säger Björn Pennheim, elmontör och grillmästare.

Hans intresse för matlagning och grillning går långt tillbaka i tiden. Men den tog rik­tigt fart när familjen flyttade in i huset på Ekhagen.

– Insikten att allt går att laga på grillen har fått mig att hela tiden testa nya saker.

Just nu är pizza Björns favoriträtt på grillen.

– En bra deg, tomatsås, mozzarella och lite basilika. Enkelt och supergott. Att röka kamben på låg temperatur blir också fan­tastiskt. Min variant av Philly cheese steak – en maffig macka med kött och ost är ock­så fin. Och så finns det massor med gott att göra med lax och kyckling också. Allt blir gott på grillen, funderar han.

30 000 FÖLJARE

Grillen tänds fem kvällar i veckan, året om. Och sedan några år tillbaka hamnar det mesta som han grillar inte bara i ma­gen utan också på Instagram. Hans konto Kamadobjorn har i skrivandets stund nära 30 000 följare.

– Min fru hade tjatat på mig ett tag att skaffa Instagram och när jag köpte min för­sta kamadogrill såg jag äntligen ett bra skäl till det.

För den utrustningsintresserade kan det finnas anledning att prata lite mer Kamado.

– Det är så kallade keramiska grillar. Istället för ett plåthölje är det keramik. Det gör dem väldigt mångsidiga. Du kan röka på låg temperatur länge eller baka och gril­la på väldigt hög värme. Idag när vi ska göra pizza vill jag ha upp grillen till 400 grader.

Den tjocka keramiken isolerar på ett helt annat sätt än en traditionell plåtgrill och du har större möjligheter att styra temperatu­ren. Det går åt betydligt mindre kol. Iso­lerförmågan gör också att vintergrillningen blir så mycket bättre.

Låt det få ta tid

Förutom grillen. Finns det någon annan pryl som du inte kan vara utan?

– En bra instickstermometer är verkli­gen ett måste så att du inte grillar köttet för länge. Rätt innertemperatur gör verkligen skillnaden.

Vad är annars ditt bästa tips för den som vill lyckas med sommargrillningen?

– Planera grillfesten med lite marginal – det måste få ta den tid det tar. Gästerna kan samlas runt grillen. Låt det finnas tid för köttet att vila innan du skär upp och serverar så kommer du också märka skill­nad i hur saftigt det blir. Och våga testa, allt går att grilla!

KamadoBjorn1_900_1600.jpg