Lalmek ökar konkurrenskraften med vind och sol

Solen bryter symboliskt igenom lagom tills vi kliver ut på industritaket i Ölmstad. Med vid utsikt över det böljande jordbrukslandskapet i Skärstaddalen. Sedan bara någon månad tillbaka är solcellerna på plats på Lalmek. Med kapacitet att producera över 200 000 kWh om året. Det är ganska exakt ett år sedan vi började ta in offerter. Sedan gick det snabbt. Vi är glada att de är på plats nu inför vår och sommar, säger Henric Kollin, vd på Lalmek.

Nahrin Yacoub, ekonomi- och HR-chef och Henric Kollin, vd på Lalmek

Från taket ser vi ner på omgivande gårdar och lantbruk.

Där har du grunden till hur allting startade på 1970-talet. Företagets grundare Lars-Arne Larsson hade ett eget problem hemma på stallbacken här i Ölmstad. Han klurade och skapade en hydraulisk konstruktion som lösning på problemet.

 

Så föddes Lalmek första hydrauldrivna system för utgödsling av djurstallar. Lars-Arne levererade till några grannar och sedan tog det fart ordentligt. Systemet väckte uppmärksamhet i branschen och det blev också inledningen till ett långvarigt samarbete med världsomspännande DeLaval som lever än idag.

Vi har fortfarande kvar just den produkten för utgödsling. Förfinad, men i grunden densamma. Sedan har vi genom åren kompletterat med att bli heltäckande på industrihydraulik, ventiler, aggregat och kompletta system. Bland annat sitter våra hydraulaggregat i slussarna på Göta kanal, på många stora lastfartyg för att låsa fast och fixera containrar eller för den delen i enkla vedklyvar på lantbrukares gårdsplaner. Från stort till smått, berättar Henric.
 

lalmek-2.jpg
Omkring 200 000 kWh om året väntas solcellerna på Laqlmeks tak att producera berättar Henric Kollin, vd Lalmek.

Vi har klättrat ner från taket och tagit plats i ekonomi- och HR-chef Nahrin Yacoubs kontor. Tillsammans med Henric var hon en av de nya ägarna som tog över företaget 2018.

Totalt är vi idag 35 anställda. 10 tjänstemän, 25 i verkstan och vi omsätter runt 48 miljoner. Vi ser en stabil efterfrågan trots osäkerheten i konjunkturläget. Givetvis har vi haft viss komponentbrist, men det har fungerat bra i det stora hela, berättar Nahrin.

För att stärka företagets konkurrenskraft har man i flera år arbetat med energieffektivisering.

2017 gjorde vi åt närmare 700 000 kWh om året. Genom att bygga om värme och ventilation, investera i nya maskiner samt ersätta belysning i lokalerna med LED är vi nu nere strax under 500 000 kWh, säger Henric.

 

En intressant faktor när elpriserna började sticka iväg var att den förra ägaren någon gång ungefär 2013–2014 valt att investera i en hel del vindandelar.

Lars-Arne var uppenbarligen förutseende. För även om vi har kunnat se det lokala och miljömässiga i satsningen är det först nu som vi också har sett de ekonomiska fördelarna, säger Henric.

Med energieffektiviseringar och vindandelar i ryggen började man så snegla åt solceller runt nyåret 2021/2022.

 

Vi hade någon offert sedan tidigare men då tog vi tag i det på riktigt. Och valet föll på den lösning som Jönköping Energi erbjöd. Vi fastnade för den långsiktighet och trygghet som re-lationen med Jönköping Energi innebär för oss, säger Nahrin. Nu, mindre än ett år från att de första kontakterna sitter solcellerna på taket och har börjat leverera el till Lalmek. Vi tog beslutet snabbt och är glada att de är på plats nu. Det är ju en investering som kräver sin peng, som vi hade kunnat använda till en ny maskin eller så, men här gäller det att se långsiktigheten och den totala vinsten för företaget, säger Nahrin. Jag är säker på att det också gör oss mer attraktiva som arbetsgivare, som leverantör och som aktör i lokalsamhället, säger Henric.

 

Omkring 200 000 kWh om året väntas solcellerna på taket producera. Just kombinationen med våra vindandelar blir väldigt bra. Solen ger oss energi under månaderna när det är som mest sol och när den går minskar som energikälla under vintern hjälper vinden till. Nahrin visar grafer på datorn från appen som kommer med solcellerna. Naturligt ökar intresset av förbrukning och produktion. Vi visar staplar på vår skärm i receptionen så att personalen kan följa. Det här ger något mer. Alla blir mer noga. Någon hade uppmärksammat ett luftläckage som vi kunde fixa. Hur kan vi optimera våra luftslussar vid utlastningen började någon annan fundera. Alla tänker mer lika. Det bidrar otroligt mycket till vår ambition att spara energi.

Lalmek-3.jpg
Nahrin Yacoub, ekonomi- och HR-chef och Henric Kollin, vd på Lalmek


Energieffektivisering, vindandelar och solceller. Vad blir nästa steg för Lalmek?

Först och främst ska vi fullfölja bytet av alla belysning, säger Nahrin.

Sedan väntar nog en energikartläggning för att få en komplett överblick, kompletterar Henric.

Fortsätta utveckla fastigheten, Nahrin igen.

Och så några laddstolpar på parkeringen, tänk att kunna erbjuda anställda och kanske till och med Ölmstadborna att ladda bilen med energi direkt från taket, säger Henric.

Som ni märker är solcellerna inte slutet på energisatsningarna på Lalmek. Snarare bara början.

Lalmeks 3 tips för dig som vill satsa på solceller på ditt industritak

  1. Tänk långsiktigt. Det är en investering på sikt, även om priserna just nu faktiskt gör att återbetalningstiden blir ännu snabbare än i kalkylerna.
  2. Kontrollera takets kvalitet. Det måste ju hålla minst solcellernas livslängd, det vill säga 30 år.
  3. Våga satsa. Det stärker din konkurrenskraft samtidigt som du bidrar till ökad produktion av förnybar el.

Energitjänster hjälper dig att lyckas

Behöver ni ett bättre underlag för att göra prioritering i energifrågor? Kanske är ni ansvarig för hållbarhet och miljöfrågor för en fastighet och behöver stöd för att komma vidare. Hör av er till oss med er frågeställning, så berättar vi hur vi kan hjälpa er!

Energifylld läsning i Blixten Magasin

För vårens lata stunder, läs senaste numret av Blixten Magasin. Full med energifull läsning om bland annat energimarknaden, tips och korsord.

Fler kundcase

  • Fjärrvärme istället för gasol - Kinnarps halverar koldioxidutsläppen

    Kinnarps på Hedenstorp har stärkt driften och framtidssäkrat sin uppvärmning när de bytte gasolpannan till fjärrvärme.

  • Brf Klostergården: ny fjärrvärmecentral med smart kommunikation

    Bostadsrättsföreningen Klostergården, centralt på Torpa i Jönköping, har haft fjärrvärme sedan fastigheterna uppfördes tidigt 1990-tal.

  • Den varma kyrkan

    Året är 1790. Gustav III är kung i Sverige. I kyrktornet på Kristine kyrka i Jönköping håller brandvakten koll över staden. Strategiskt i stadens då högsta byggnad. Uppdraget delas under natten av två vakter. En som vilar på en brits en trappa ner och en som sitter uppe i tornet och vaktar. Men tornvakten slumrar också lite och till allt elände börjar det just då att brinna. Stora delar av Jönköping ödeläggs i branden.