”Göpes” livsverk får kraft från solen

Trots alla fina estetiska detaljer i den nybyggda bostadsrättsföreningen Flora utmed Östra Storgatan på Liljeholmen är det i ”teknikrummet” i källaren vi stannar till längst. – Det här är husets hjärta. Här samlas ventilation, fiber, tv, solceller, fjärrvärmen. Jag har inte varit rädd för att hitta nya lösningar. Jag är nog ganska envis och bestämd när jag verkligen vill något, skrattar Göran ”Göpe” Pettersson, som sammanfattat sina över 50 år i bygg- och fastighetsbranschen i detta hus.

Göran köpte fastigheten redan 1999. Då stod där ett hus som inrymde affärslokaler och lägenheter.

– Men standarden var låg och jag insåg mer och mer att något behövde göras.  Det här har varit en process i nästan 10 år. Från tanke till genomfört projekt.

Den gamla fastigheten revs för några år sedan. Till förmån för en helt ny bostadsrättsförening som skulle rymma 13 lägenheter.

– Utgångspunkten var att skapa en fastighet som ger ett modernt uttryck, men ändå passar in i Liljeholmens bebyggelse.

 

Viktiga rökgasluckor i garaget

Vi tog oss ner i husets källare via bilhissen (!).

– Det finns ju tydligt begränsat utrymme när du ska bygga i sådan här befintlig stads bebyggelse. Bilhissen och garaget blir platseffektivt, säger han.

I garaget är det förberett med laddplatser för bilarna.

– Inte att glömma rökgasluckorna som är ett måste. Svåra att få till på befintliga fastigheter där man vill ha laddning i garaget, men här kunde vi planera in det från början, säger han.

I direkt anslutning till garaget öppnar han stolt dörren till ett duschutrymme.

– Här ska upp en skylt, ”hunddusch”. Perfekt efter en smutsig höstpromenad. Eller för den delen när du ska skölja fötterna från sand efter ett dopp i Vättern på sommaren, tvätta cykeln eller golfklubborna, säger han.

 

Gope2_1200x845.jpg

 

Fjärrvärme och solceller

Väl inne i teknikrummet som är fullt av displayer och rör i olika former. Huset är anslutet till fjärrvärmenätet.

– Sedan har vi 185 kvadratmeter solpaneler på taket med förutsättningen att producera omkring 33 000 kWh årligen. Hissar, trapphus och andra gemensamma utrymmen ska vara självförsörjande från solcellerna, säger Göran.

Huset är klassat som GreenBuilding vilket innebär att man ligger 25 procent lägre energiåtgång än normkraven i byggnadsklassen.

– Förutom de rent miljömässiga fördelarna med det ger det också en något lägre räntenivå på banken.

 

Skapa dig en bred bild

I utvecklingen av fastighetens fjärrvärme-, ladd- och solcellslösningar har Jönköping Energi varit ett viktigt bollplank.

– Jönköping Energis förslag på solceller var inte billigast. Men tryggast och mest långsiktigt. Jag vill ha en partner som finns kvar om 10 år. Vi fick också de överlägset längsta garantierna från Jönköping Energi. Vi har haft en bra dialog genom hela processen och jag känner att uppbackningen är god.

Vilka tips har du till det företag eller bostadsrättsförening som funderar på solceller och laddning?

– Undersök olika lösningar och skapa dig en bild. Prata både med olika aktörer som säljer lösningarna och med andra bostadsrättsföreningar som har gjort resan.

 

Jobbat 150 procent ...

I somras stod så huset klart för inflyttning.

– Nog har jag krigat för mina lösningar i alltifrån materialval till justeringar efterhand. Har någon sagt att ”det här går inte” så har det blivit ett mantra att försöka lösa det, skrattar han.

Hur känns det nu när projektet är klart.

– Jag är ... nöjd, säger han med tydlig konstpaus.

Är det ditt drömprojekt?

– Jo, men visst är det så. Energieffektivisering har alltid varit en grundstomme och säljargument i hela mitt yrkesliv. Det här känns verkligen som att det knyter ihop det. Lite som ett avslut, att gå i mål.

Vad är du mest nöjd med?

– Jamen, det blir ju liksom teknikrummet. Allt det där i fastigheten som inte syns som snygga materialval och ytor, men som ändå ger så otroligt mycket för helheten. Komforten som du inte tänker på, men som ändå är närvarande där hela tiden. I vardagen, säger han med eftertryck och funderar en stund sam tidigt som han kör igång laddaren till bilen.

– Det har varit fantastiskt roligt. Jag har inte jobbat 100 procent med detta, snarare 150, men det har varit så roligt.

Fler kundcase

  • NCC - ATTEVIKS - JÖNKÖPING ENERGI STARKT SAMARBETE FÖR EN HÅLLBAR BYGGNAD

    Som besökare upplever du framför allt Atteviks nya bilhall som toppmodern med virtuella showrooms, digitala skärmar och generösa möjligheter att ta del av bilarnas tillval och nyheter. Bakom all yta ligger det en noga utvald strategi för att bygga hållbart. – I det arbetet skulle jag vilja framhålla samarbetet mellan Atteviks, NCC och Jönköping Energi som det centrala. Alla parter har verkligen bidragit med smarta inspel och lösningar genom hela processen, säger Andreas Saltin, affärschef NCC Building Sverige.

  • BRF Munksjögården: Solceller för fastighetens framtid

    Ju mer vi lärde oss i processen när vi satte oss in i offerterna dessto tydligare blev det: vi var skyldiga att ta den här chansen. En investering för fastighetens framtid, säger Hasse Lundgren, styrelseledamot i Munksjögårdens Bostadsrättsförening på Kålgården.

  • Ånga utvecklar Arla

    Symboliskt stiger ett stort moln med restånga mot den klarblåa himlen när vi precis ska kliva in i produktionshallen. Ånga istället för hetvatten är helt avgörande för vår nya produktionsprocess. I vårt alldeles nya avtal med Jönköping Energi kommer de att bygga en biobränsleeldad ångpanna inom vår anläggning. Vi var måna om en trygg och långsiktig partner som vill utvecklas tillsammans med oss, säger Ola Allvin, produktions- och teknikutvecklingschef på Arla i Jönköping.

Läs Blixten magasin

Energifylld läsning i senaste numret av Blixten Magasin. Fylld med hållbara tips, korsord och tävlingar.