Effekttariff Företag

Effekttariff gör det möjligt för dig att påverka dina elnätskostnader och samtidigt bidra till ett hållbart energisystem. Med effekttariffer kommer du som kund att få betala för din elanvändning baserat på din faktiska användning av elnätet – det tycker vi är rättvist.

Vad är effekttariff?

En effekttariff är en nättariff som  består av olika typer av avgifter där minst en av de rörliga avgifterna är en avgift för den effekt du använder, det vill säga den mängden el du förbrukar timme för timme.  Kunder som har effekttariff betalar elnätsavgiften baserat på sitt utnyttjande av elnätet. Detta ger dig som kund en mer rättvis elnätsavgift och större möjlighet att själv kunna påverka din elnätskostnad. Det innebär också att fakturorna kan komma att variera mellan olika månader beroende på effektuttag. 

 

Varför inför Jönköping Energi effekttariff?

I takt med att samhället ställer om och elektrifieringen av fordon och industrier ökar blir också trycket stort på hela energisystemet. Med ökad elanvändning ställs högre krav på ny elproduktion och utbyggnad av elnätet, men vi tillsammans måste också börja använda våra resurser smartare. För att främja ett effektivt nätutnyttjade har Energimarknadsinspektionen beslutat att alla energiföretag ska införa effekttariff senast den 1 januari 2027.  Läs mer på Energimarknadsinspektionens webbplats (extern länk)
 

Effekttariffer införs för både privat och företag för att vi tillsammans ska bidra till att elnätet används så effektivt som möjligt och hjälper till att sprida ut elanvändningen över dygnet för att undvika kraftiga effekttoppar och därmed effektbrist. Med införandet av effekttariff kommer du få en större möjlighet att påverka din elanvändning och dina kostnader men du är också med och bidrar till den gröna omställningen.

1 maj 2024 ställer vi om till effekttariff

Jönköping Energis nätområde ställer om till effekttariff 1 maj 2024. Först ut att ställa om blir kunder med säkring 80 A och högre inklusive högspänningskunder. Som steg två kommer kunder med säkring 16-63 A att byta till effekttariff.


effekttariff_abonnerad effekt_80A och högspänning_NY.png

Prismodellen bygger på olika delar

Fast avgift
Kostnad som baseras på kundspecifika delar som tex skillnader i mätkostnader.
 
Abonnerad effektavgift (kr/kW)
Fast avgift för hur mycket total effekt du behöver från elnätet  och är indelad i olika effektsteg. Abonnerad effektavgift är en årsavgift som beräknas på de två högsta timmedeleffekterna från två olika månader föregående år. Denna avgift tas ut som en fast månadsavgift. Effektsteget kan justeras årsvis efter behov. Om en övertrassering sker av den abonnerade effekten så kommer en övertrasseringsavgift att tas ut. 

Elöverföringsavgift (kr/kWh)
Kostnad för den el som distribueras via elnätet till dig som kund. 

Effektavgift baslasttid (kr/kW)
Kostnad för den el du använder på en och samma gång. Effektavgiften bestäms baserat på snittet av de två timmar under separata dagar i månaden som du använder som allra mest el. Genom att sprida ut din elanvändning kan du alltså minska din effektavgift och påverka din elnätskostnad. (Effektavgiften beräknas månadsvis och debiteras hela året.)
 
Effektavgift höglasttid (kr/kW) 
Kostnad som tillkommer utöver baslastkostnad enbart under den tid på året då elnätet belastas som mest. Den perioden infaller under november - mars, måndag till fredag mellan kl. 07.00-20.00. Höglastavgiften bestäms baserat på snittet av de två timmar i månaden från separata dagar som du använder som allra mest el under höglasttid.

Hur beräknas effektavgiften?

Effektavgiften är den del av elnätsavgiften som du som kund kan påverka allra mest för att sänka dina elnätskostnader. Effektavgiften bestäms baserat på de två timmar i månaden som du använder som allra mest el. Genom att sprida ut din elanvändning kan du alltså minska din effektavgift.
 
Exemplet visar effekttoppar under en månad. Effektuttaget under en timme har varit som högst under dag 4 och dag 12.

Timmmedeleffekt_abonnerad effekt.png

 


Vad är skillnaden mellan baslasttid och höglasttid?

Baslasttid pågår dygnet runt hela året och beräknas på de två högsta timmedelvärdena från två olika dygn under en månad. Höglasttid uppmäts på samma sätt som baslasttid, alltså på de två högsta timmedelvärdena från två olika dygn under en månad.

Skillnaden är att höglastavgiften endast tas ut under den tid av året när vi använder som mest el. Höglastavgift  tillkommer under perioden november - mars, måndag till fredag mellan kl. 07.00-20.00. Den här tiden på året är effektuttaget som störst och elnätet belastas extra hårt

Nedan är två dygn med en exempelkunds högsta uppmätta effekt under baslasttid och höglasttid. 

Abonnerad effekt_80A_baslasttid.pngI diagrammet här ovan har vi märkt upp en effekttopps timvärde under ett dygn under baslasttid.  Effektavgiften under baslasttid baseras på medelvärdet av effekttoppens värde och näst högsta värdet under baslasttid en annan dag under samma månad.

Timmedeleffekt höglasttid_abonnerad effekt_NY.pngI ovan diagram har vi märkt upp en effekttopps timvärde under ett dygn när det gäller höglasttid. Effektavgift under höglasttid baseras på medelvärdet av effekttoppens värde och näst högsta värde under höglasttid en annan dag under samma månad.

Hur kan du påverka elkostnaderna?

Med små förändringar kan du göra stor skillnad på fakturan. 
 

  • Fördela din elförbrukning över dygnet. Undvik att ha i gång för många maskiner och elapparater samtidigt utan försök istället att dela upp användandet under dygnet.
  • Genom att planera din användning kan du sänka dina kostnader, men om du istället använder mycket el på samma gång under enskilda timmar, ja då kan kostnaderna bli det motsatta dvs högre och du får en dyrare månadskostnad.
  • Om du kan nyttja elen på andra tider och också fördela elförbrukningen jämnare över dygnet, ja då kan du också påverka kostnaden.

effekttariff_1_21.jpg

Övertrasserings avgift

Om en övertrassering sker av den abonnerade effekten så kommer en övertrasseringsavgift att tas ut. Övertrasserings avgiften är den dubbla effektavgiften på överskriden effekt.​

Exempel:  En kund abonnerar på 200 kW och i januari är den högsta effekttoppen 220 kW  alltså en övertrassering med 20 kW.  Den andra högsta effekttoppen kommer i december och är på 190 kW.

För att räkna ut övertrasserings avgiften tas snittet av dessa två effekttoppar, 220 kW + 190 kW vilket då blir 205 kW. Den överskridna effekten är alltså 5 kW och kunden får en övertrasserings avgift på  2*14,84kr x12 mån*5 kW= 1781 kr.​

 

Abonnerad effekt_månader_övertrassering exempel_ver 2.png

elinstallation.jpg

Hjälp för att översätta säkring till möjlig maxeffekt

Säkringsstorlek Maximalt effektuttag
80 A 55 kW
100 A 69 kW
125 A 86 kW
160 A 100 kW
200 A 139 kW

Bra fakta att ha koll på

Vad menas med effekt?
Effekt är ett mått på hur mycket elektrisk energi en elapparat förbrukar vid ett specifikt ögonblick, anges oftast som kilowatt (kW).
Exempel: när du har igång elbilsladdning, tvättmaskin och spis samtidigt så blir ditt effektuttag högt under just den tiden. Men om du istället använder dessa efter varandra, så blir ditt effektuttag istället lägre under en längre tid. 

Vad är energi?
Energi är ett mått som beskriver hur mycket effekt du använder under en viss tid, anges oftast i kilowatt-timmar (kWh).
Energi = effekt x tid

Vad är skillnaden på energi och effekt?
Energi är resultatet av det som exempelvis vatten-, sol- och vindkraft producerar och som i slutändan kommer ut som el i uttagen hemma hos dig. Effekt beskriver hur mycket energi som ett visst föremål förbrukar eller producerar under en viss tid.



Vad är timmedeleffekt?
Timmedeleffekt är snittet av den effekt du gör av med under en timme - din elmätare mäter hela tiden aktuell effekt och räknar sedan ut timmedeleffekten för varje timme.

Vad är en effekttopp?
Effekttoppar uppstår när belastningen på elnätet är hög på grund av stigande effektuttag och energiförbrukning vid t.ex. elbilsladdning.

Vad är effektbrist? 
Väldigt enkelt sammanfattat uppstår effektbrist när elproduktionen inte räcker till, det vill säga när förbrukningen är högre än tillgången. 

Vad är en kilowattimme?
1 kWh = 1 000 W använt i en timme
Exempel: att dammsuga i en timme med en dammsugare som har en effekt på 1 000 Watt förbrukar 1 kilowattimme (kWh) el.
En LED-lampa med en effekt på 1 Watt behöver lysa 1 000 timmar för att förbruka 1 kWh.

Elnätspriser

Här finns de olika kostnaderna kring elnät samlat. Allt från själva anslutningsavgiften till våra olika priser på abonnemang för elnät.

Mina sidor

På Mina sidor kan du se fakturor, följa energianvändning för både fjärrvärme och elhandel/elnät.

Frågor och svar

Här kan du lära dig mer om effekttariffer och få svar på de vanligaste frågorna.