En gemensam lösning på ett gemensamt problem


Idén bakom fjärrvärme är enkel. Varmt vatten i ett slutet kretslopp, lite som kroppens eget blodomlopp. Med kraftvärmeverket som pulserande hjärta sprider fjärrvärmenätet värme i en hel stad. Istället för att varje hushåll eller verksamhet har sin egen uppvärmning sköts det centralt och värmen sprids till alla som anslutit sig.

verk.jpg

På kraftvärmeverket på Torsvik är det avfall och restprodukter från skogen, som grenar och toppar, som eldas. Värmen från elden värmer upp fjärrvärmevattnet som pumpas ut från kraftvärmeverket genom rör i marken. På sin väg genom fjärrvärmenätet passerar vattnet fjärrvärmecentraler som i sin tur värmer upp varmvatten och elementvatten till bostäder och lokaler. Det svalnar på vägen, men på tillbakavägen är det fortfarande varmt nog för att till exempel hålla gågator och vägar isfria. Tillbaka i kraftvärmeverket värms vattnet upp igen och fortsätter cirkulera i kretsloppet. I vår handbok kan du läsa mer hur fjärrvärmecentralen fungerar, samt få svar på frågor.

Ny fjärrvärmecentral med smart kommunikation

Bostadsrättsföreningen Klostergården, centralt på Torpa i Jönköping, har haft fjärrvärme sedan fastig­heterna uppfördes tidigt 1990-tal.
– Då installerades vår första fjärrvärmecentral. Med stora ackumulatortankar för varmvattnet. Anläggningen hade blivit lite till åren och behövde ersättas av ett nytt system, berättar Berth Axelsson, ordförande i föreningen.

Läs mer om Brf Klostergården

Fjärrvärme till dig!

Du får varmvatten från oss hem till dig. I din fjärrvärmecentral växlas värmen över till ditt system.

Så går det till, steg för steg

Anslut dig

Vi vill gärna ge dig ett konkurrenskraftigt erbjudande, skicka in din intresseanmälan för fjärrvärme redan idag så kontaktar vi dig.

Intresseanmälan fjärrvärme

Fjärrvärme, miljö och kraftvärmeverk

Vi på Jönköping Energi arbetar ständigt för ett hållbart samhälle.

Läs mer om vårt miljöarbete och kraftvärmeverk

Kundservice

Ring oss på 036-10 82 20
Måndag-torsdag 08:00-17:00
Fredag 08:00-16:00
OBS! Mellan jun-aug är telefontiderna: Måndag-fredag 08:00-16:00

E-post: kundservice@jonkopingenergi.se

Kontakta kundservice