Resan mot en energieffektiv verksamhet

Med ett starkt driv arbetar Danish Crown i Jönköping aktivt med att effektivisera sin verksamhet och minska sin miljöpåverkan – för att bli en av branschens energieffektivaste anläggningar.

Mikael Karlsson-Gren och Richard Diber på Danish Crown i Jönköping

Koncernen Danish Crown är en av världens största förädlare och exportörer av fläsk- och nötkött, med varumärken som Tulip, Gøl, Smålandskött och Västsvenska gårdar i produktportföljen. Företagets svenska fabrik hittar vi på Torsvik, ett stenkast ifrån Jönköping Energis kraftvärmeverk. Här förädlas och detaljpackas uteslutande nöt- och fläskkött till Axfoods butiker över hela Sverige.

 

Vi stämde träff för att prata energieffektivisering och få en rundtur på anläggningen. Arbetet med att ständigt effektivisera och förbättra verksamheten är djupt rotad såväl lokalt som centralt inom koncernen, både vad gäller energiförbrukning, förpackningsutveckling och materialåtgång.

Klimatneutral produktion 2050

Koncernen bedriver ett omfattande hållbarhetsarbete, med visionen om en helt klimatneutral produktion 2050.

 

– Vi har sedan starten 2009 jobbat för att minska vår energiförbrukning och miljöpåverkan. Det sistnämnda är vårt huvudsakliga driv, även om det är positivt med de minskade kostnaderna det leder till. Trots att vi idag har en ökad produktion så visar nyckeltal att vår förbrukning ligger väldigt lågt i branschen, vilket är jättebra, säger Mikael Karlsson-Gren, EHS-ansvarig inom miljö. hälsa och säkerhet på Danish Crown Jönköping.

 

danish_crown_3.jpg

Mikael Karlsson-Gren pratar med sin kollega Richard Diber. 

 

Den moderna fabriken sysselsätter totalt omkring 155 personer, där produktionen jobbar i tvåskift under veckans alla dagar. Eftersom det är fråga om livsmedelsproduktion ställs höga krav på såväl hygien som korrekta temperaturer för att skapa rätt förutsättningar och en så hög kvalitet som möjligt.

 

– Vi har endast 4°C i produktionslokalerna och 0°C i kylavdelningen, för att skydda produkterna. Det är vår stora kostnad när det kommer till el, och den kan vi inte tumma på. Eftersom vi har aktivitet hos oss 24 timmar om dygnet så är det heller inte aktuellt att flytta produktion till andra tider på dygnet för att dra ned energikostnaden, berättar platschefen Richard Diber.

 

Däremot har företaget identifierat andra sätt att spara in på sin elförbrukning. Bland energieffektiviseringarna de gjort genom åren märks flera stora satsningar. Samtliga lysrör i fabriken har bytts mot LED-lampor, de har investerat i bättre och effektivare kompressorer och arbetar idag med ackumulering av den värme de producerar. Denna nyttjas till uppvärmning av det vatten som används till städningen av lokalerna.

 

– Vi gör av med en ansenlig mängd vatten till städning varje natt året om. På detta sätt kan vi ta tillvara på den värme vi alstrar. Vi har även sett över vår vattenanvändning, installerat slutna kylsystem och minskat vår förbrukning, säger Richard.

 

Richard fortsätter berätta att de ser över hur och när utrustning och belysning används, för att optimera driften och bara hålla dem igång när de behövs.

 

danish_crown_1.jpg

Danish Crowns anläggning på Torsvik i Jönköping. 

 

För Danish Crown är också förpackningarna en avgörande del i miljöarbetet. På detta område pågår en kontinuerlig utveckling för att minska mängden plast och öka användningen av återvinnings- och omarbetningsbart material. Enligt Mikael har de i detta arbete alltid haft ett nära och givande samarbete med Jönköping Energi.

Energikartläggning från Jönköping Energi

På bordet framför oss ligger också en dagsfärsk energikartläggning som just blivit klar.

 

– Vi har en energiexpert på Jönköping Energi som vi kan bolla olika frågor, idéer och funderingar med och deltar även i olika framtidsforum hos dem. Så vi har ett väldigt bra gemensamt utbyte tycker jag. Och med den nya kartläggningen får vi svart på vitt var vår energi går, vad vi kan göra för att effektivisera ytterligare och få förslag på åtgärder. De sitter på mycket kunskap som vi har glädje av och gärna bollar.

 

Kartläggningen kommer att utgöra en viktig del i företagets framtida satsningar. Diskussioner om solceller, effektivisering av nedkylningen av lokalerna samt utvecklingen av sortering och mer hållbara förpackningar pågår för fullt. Ingenting är spikat ännu, men räkna med att fler smarta energieffektiviseringar kommer att ske i anläggningen på Torsvik under de närmaste åren.

 

Läs mer om energitjänster från Jönköping Energi här