Beräkna ditt nya elpris

och hur du bor:

Precis likadant. Och väldigt stor skillnad.

Det går lika snabbt att ladda mobilen med el från solenergi som med el från kärnkraft. Din äppelkaka smakar inte annorlunda om ugnens el kommer från stenkol. Ditt hår blir inte snyggare om hårfönens el kommer från vindkraft. Nej, för sitt praktiska syfte fungerar all el precis  likadant, oavsett ursprung och leverantör. I ditt hem märks det alltså inte. Förmodligen inte så mycket i din plånbok heller. Det är utanför knuten som de stora fördelarna med ditt lokala elbolag finns.

Fördelarna med el från Jönköping Energi är du bidrar till en lokal och hållbar energiproduktion, utveckling av nya tjänster och infrastrukturen i närområdet. Du bidrar till kommunens skolor och idrottsplatser. Till att parker och grönområden tas om hand. Samt du stöder lokala idrottsföreningar och kulturarrangemang. Allt detta och mycket mer tack vare att vår vinst går tillbaka till din kommun.

Vår el

Vi levererar bara 100 % förnybar el. Mycket av del el vi säljer är dessutom producerat lokalt av oss på Jönköping Energi.

Läs mer om vår el och ursprungsgarantier

Vår egen elproduktion

Vi producerar över 30 % av den el vi säljer i egna anläggningar lokalt runt om i vår kommun. Genom vatten, vind och vårt kraftvärmeverk ger vi lokalproducerad energi.

Läs mer om vår egen elproduktion

Anvisningsavtal - Tillsvidarepris

Vårt anvisningsavtal, Tillsvidarepris får du som inte tecknat något elavtal, t.ex. om du är nyinflyttad eller helt enkelt valt att inte teckna något elavtal.

Läs mer om vad anvisningsavtal innebär för dig

Tips när du ska välja elavtal

Är det dags att välja nytt elavtal? Tycker du att det är svårt att ta ställning och jämföra de olika alternativen? Här är några tips på vägen när du ska välja avtal.

Välj ett avtal som passar dig

Bestäm dig om du vill ha ett avtal med ett fast elpris eller ett rörligt elpris. Vill du ha större trygghet väljer du att binda upp dig på ett fast elpris, eller kan du riskera toppar och dalar med ett rörligt elpris?  Det rörliga priset som följer elbörsen har inte något pristak, men samtidigt ingen bottennivå. Om du vill kunna ta del ha låga elpriser, men samtidigt är beredd att ta risken att priset kan snabbt kan stiga, så kan du välja rörligt. Vill du däremot ha bättre kontroll över elkostnaden så är fast pris ett bättre alternativ. Det finns även avtal som kombinerar både rörligt och fast pris på lite olika sätt, kolla in våra avtal Mix 50/50 och Vintersäkrad el.

Undvik så kallat anvisat pris

Om du själv inte gör ett aktivt val av elavtal får du ett så kallat anvisat avtal hos ditt anvisade elbolag. Du riskerar att betala onödigt mycket för elen men du kan närsomhelst byta till ett annat elbolag och/eller elavtal. Läs mer om anvisat elavtal.

Jämför pris på rätt sätt

Jämför inte äpplen med päron när du jämför olika priser och avtal. Jämför alltid med hjälp av jämförelsepriset. På olika elavtal tillkommer avgifter på elpriset såsom inköpspåslag, kostnad för elcertifikat, månads- eller årsavgifter etcetera. Kolla därför alltid på jämförpris, där alla kostnader är inkluderade, så att du enkelt kan jämföra olika erbjudanden. Jämförpris anges på 3 olika årsförbrukningar 2000, 5000 och 20 000 kWh, välj det alternativ som ligger närmast din egen årsförbrukning.

Kolla uppsägningstider och bindningstider

Det kan skilja sig mellan olika företags uppsägningstider. Ibland kan det också finnas ett fast datum då du senast måste säga upp ditt avtal, vilket ska kommuniceras utförligt i avtalsvillkoren. Kolla alltid i god tid vad som gäller för just ditt avtal.

Kolla ursprunget på din el

Tänker du på miljön? De flesta bolag erbjuder elavtal, där du själv kan välja energikälla, till exempel 100 procent förnybar el. Den el du väljer är inte nödvändigtvis den el du får i eluttagen därhemma, men elbolaget köper in den mängd el som motsvarar din årsförbrukning av din valda energikälla. På så sätt ger du ett extra stöd till förnybar elproduktion.

Timmätning eller inte?

Har du ett rörligt elavtal kan du teckna ett avtal med timmätning istället för det vanliga sättet med månadsmätning. Med timmätning betalar du det pris som gäller timme för timme, istället för ett medelpris för månaden. Fördelen är att du kan styra din förbrukning till de timmar då elpriset är som lägst under dygnet och därmed spara pengar. Nackdelen med timmätning är att på samma sätt som du kan spara pengar kan du också behöva betala ett högt elpris de timmar då elpriset är högre.