Tips när du ska välja elhandelsavtal

Är det dags att se över ditt elhandelsavtal? Gör ett aktivt val av elavtal som passar din livssituation. Tycker du att det är svårt att ta ställning och jämföra de olika alternativen? Här är några tips på vägen när du ska välja avtal.

Välj ett avtal som passar dig
 

Elhandel rorligt pris ikon_2.png

Rörligt pris – för dig som vill följa med i prisutvecklingen

Med ett rörligt pris kan du riskera toppar och dalar. Det rörliga priset som följer elbörsen har inte något pristak, men samtidigt ingen bottennivå. Om du vill kunna ta del av låga elpriser, men samtidigt är beredd att ta risken att priset kan snabbt stiga, så kan du välja rörligt. 
 

Elhandel fast pris ikon.png

Fast pris – för dig som vill ha ett långsiktigt stabilt elpris

Vill du ha koll på dina kostnader och  större trygghet så kan du välja att binda upp dig på ett fast elpris.
 

Elhandel mix 50-50 ikon.png

Mix 50/50 – för dig som vill ha trygghet men också möjlighet

Med Mix 50/50  får du en trygghet i ett delvis fast pris men också möjlighet till att följa nedgångar i elpriset genom att ha halva din förbrukning till ett rörligt pris.
 

 

Elhandel allemansel ikon.png

Allemansel 

Med Allemansel får du ett elpris som successivt säkras vid flera tillfällen. Allt för att skapa ett stabilt elpris där du slipper tillfälliga prisvariationer. 

 

Teckna avtal

Undvik så kallat anvisat pris

Om du själv inte gör ett aktivt val av elavtal får du ett så kallat anvisat avtal hos ditt anvisade elbolag. Du riskerar att betala onödigt mycket för elen men du kan när som helst dock tidigast 14 dagar innan byta till ett annat elbolag och/eller elavtal.

Jämför pris på rätt sätt

Jämför inte äpplen med päron när du jämför olika priser och avtal. Jämför alltid med hjälp av jämförelsepriset. På olika elavtal tillkommer avgifter på elpriset såsom inköpspåslag, kostnad för elcertifikat, månads- eller årsavgifter etcetera. Kolla därför alltid på jämförpris, där alla kostnader är inkluderade, så att du enkelt kan jämföra olika erbjudanden. Jämförpris anges på 3 olika årsförbrukningar 2000, 5000 och 20 000 kWh, välj det alternativ som ligger närmast din egen årsförbrukning.

Kolla uppsägningstider och bindningstider

Det kan skilja sig mellan olika företags uppsägningstider. Ibland kan det också finnas ett fast datum då du senast måste säga upp ditt avtal, vilket ska kommuniceras utförligt i avtalsvillkoren. Kolla alltid i god tid vad som gäller för just ditt avtal.

Kolla ursprunget på din el

Tänker du på miljön? De flesta bolag erbjuder elavtal, där du själv kan välja energikälla, till exempel 100 procent förnybar el. Den el du väljer är inte nödvändigtvis den el du får i eluttagen därhemma, men elbolaget köper in den mängd el som motsvarar din årsförbrukning av din valda energikälla. På så sätt ger du ett extra stöd till förnybar elproduktion via så kallad ursprungsgarantier

Timmätning eller inte?

Har du ett rörligt elavtal kan du teckna ett avtal med timmätning istället för det vanliga sättet med månadsmätning. Med timmätning betalar du det pris som gäller timme för timme, istället för ett medelpris för månaden. Fördelen är att du kan styra din förbrukning till de timmar då elpriset är som lägst under dygnet och därmed spara pengar. Nackdelen med timmätning är att på samma sätt som du kan spara pengar kan du också behöva betala ett högt elpris de timmar då elpriset är högre.

Vi är ditt lokala elbolag!

Förnybar energi via vind, vatten och bioenergi. Fördelarna med el från oss är många! Vår vinst går också tillbaka till kommunen, till skolor, idrottsplatser, föreningar, kulturarrangemang och grönområden – och till den lokale dribblaren!