Recept: Skörderullar


Vietnamesiska rispappersrullar med touch av äpple.

  190625 Skörderullar 400x400.png  
       
 

Ingredienser:

   
 

Rispapper

1 frp Rispapper
1 stor skål Ljummet vatten

Picklade morötter

3 st Morötter
1 dl Socker
½ dl Ättika
1 dl Vatten


Färska grönsaker

1 huvud Isbergssallad
1 näve Rödkål
2 stk Äpplen
1 stk Gurka
2 stk Paprika

Stekt tofu

500 gram Tofu, hård
3 msk Ljus kinesisk soja
2-3 st Vitlöksklyftor
1 hel Röd chilipeppar
2 stänger Citrongräs
1 liten bit Ingefära

Dip

6 msk Hoisinsås
1 hel Lime
2 msk Vatten

Extra gott att ha i

1 knippe Mynta
1 knippe Koriander
1 dl Jordnötter
4 portioner Risnudlar

 
       

Gör så här:

Strimla morötterna och lägg dem i en burk eller djup skål. Till lagen värms socker, ättika och vatten i en kastrull. Låt lagen svalna något och häll över morötterna. Blanda runt allt och ställ in i kylen till servering.

Plocka ur hela blad ur isbergssalladen och lägg upp i serveringsskål. Skär strimlor av rödkålen. Skär stavar av äpplena, gurkan och paprikan och lägg upp på serveringsfat.

Skär tjocka stavar av tofun. Skiva chilipepparn och citrongräset. Strimla ingefäran. Värm upp en stekpanna med matolja på hög värme och lägg försiktigt i tofustavarna. Bryn på över- och undersida tills de får färg och sänk sedan värmen till medelhög värme. Pressa i vitlöksklyftorna och häll i kinesisk soja. Strö på chilipepparn, citrongräset och ingefäran och stek i 1-2 minuter.

Koka risnudlarna enligt instruktion på förpackningen.

Till dippen blandas hoisinsås, limejuice och vatten.

Skölj mynta och koriander och lägg upp nötterna i en skål.

190625 Skörderullar ingredienser 600x400.jpg

Till servering:

Lägg alla grönsaker, de picklade morötterna, koriander och mynta, nudlarna, och tofun på uppläggningsfat eller i skålar. Portionera ut
såsen i små sås-skålar.

Duka med varsin tallrik och ätpinnar. Duka upp en stor skål med ljummet vatten och blöt upp rispappret genom att doppa det i vattnet.

Lägg rispappret på tallriken och fyll det med grönsaker, tofu, örter, picklade morötter, jordnötter och risnudlar. Rulla rullen halvvägs, vik in kanterna och rulla sedan ihop den helt. Rullen äts med händerna och doppas i hoisin-dippen.

Använd fantasin, rulla in det du tycker är gott!

Välj gärna närproducerat och ekologiskt.