Energibesparing - 6 snabba tips!


Vår expert Martin Brage, energiingenjör på Jönköping Energi, ger dig 6 snabba tips för att energieffektivisera din fastighet eller verksamhet för att spara både pengar och miljön. - Du kan med enkla medel minska driftkostnaderna i din fastighet och med energismarta lösningar bidra till ett hållbart samhälle, berättar Martin Brage.

Tänk på:

• Alla fastigheter har en vind som nyttjas i olika grad. Se till att tilläggsisolera vinden, det är oftast den mest lönsamma åtgärden om det inte redan är gjort.

• Kontrollera inomhustemperaturen, varje grad över 21 ökar energinotan med 5%.

• Justera in ditt värmesystem. Har det inte gjorts en injustering på 15-20 år och du dessutom har gamla termostatventiler kan du göra en besparing på ca 10%, beroende på utgångsläget.

• Kontrollera din fjärrvärmecentral. Se över så att den fungerar som den ska, tex. att ventiler är täta, det är rätt tryck i radiatorsystemet och att styrkurvan (värmen i huset) inte är för högt ställd.

• Byt till led- och närvarostyrning av din belysning i trappuppgångar och i källare.

• Avslutningsvis tipsar vi om att följa upp energianvändningen. Ha som vana att gå in och kontrollera att förbrukningen inte ökar. 

martin Brage 450x.jpg

– Det spelar ingen roll vilken storlek det är på din fastighet eller verksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig med energieffektivisering. Jönköping Energi har tjänster, kallad Envis, där du får en enkel överblick av din förbrukning. Vi anpassar dessutom våra olika energitjänster efter dina förutsättningar, dvs. behovsanpassad analys för din plånbok, avslutar Martin Brage.

För fler tips och information om våra tjänster kontakta oss på Jönköping Energis Företagsmarknad.
Kontakta oss