Så får du fart på fibern

Bästa tipsen från Patrik Casta, driftansvarig stadsnät

Vi blir allt mer digitaliserade. Redan från det att vi är mycket små är internet ett självklart inslag i vardagen. Internet of things, saker i våra hem som styrs av digital kommunikation, är också på väg att ta fart på allvar. – Utbyggnaden av stadsnätet är nyckeln för att möta framtidens krav när vi vill surfa, streama, kommunicera och styra våra hem digitalt, säger Patrik Casta, driftansvarig på Jönköping Stadsnät.

För första gången är nu fiber det vanligaste uppkopplingsalternativet; 51 procent av hushållen har tillgång till fiber.

– I Jönköpings kommun har idag 41 procent av hushållen fiber från Jönköping Stadsnät, vilket motsvarar ca 30 000 hushåll. Målsättningen är att 2020 ska alla som vill fått ansluta sig till Stadsnätet, berättar Patrik. I mötet med nya fiberkunder är det framförallt två frågor som dominerar:

– Utrustning och hastighet d v s kapacitet. Vi börjar med utrustningen. Vad är det som ingår när jag tecknar mig för en fiberanslutning?

– Vi levererar en helt färdig lösning med både grävning och installation av stadsnätbox. Det är boxen som ger dig tillgång till en framtidssäker och riktigt snabb anslutning.

Kan du få fiber?

Med fiber från Jönköping Stadsnät Wetternet får du en framtidssäker uppkoppling för internet, tv och telefoni.

Läs mer om vår fiber och se om du kan ansluta

Så här aktiverar du din fiberanslutning

Stadsnätboxen är monterad och jag står där förväntansfull och vill komma igång. Vad gör jag?
– Allra enklast är att ansluta en dator med nätverkssladd till boxen. Då kommer du automatiskt till en självaktiveringsportal där du väljer tjänsteleverantör för internet. Klart på några minuter. Men jag vill ju inte vara ansluten med sladd till Stadsnätboxen hela tiden? – Precis, det du behöver då är en router, det vill säga en bredbandsdelare, som gör att du kan använda nätet trådlöst (Wifi) eller med sladd från flera enheter i hela huset.

Något speciellt att tänka på när jag väljer router:
– En bra router kostar mellan 1 500 och 2 000 kronor. Husets eller lägenhetens planlösning påverkar vad du behöver. Är det en enplansvilla brukar det vara ganska enkelt att få täckning överallt. Men har du flera våningar, betongbjälklag eller liknande påverkar det och kan göra att du behöver använda dig av förstärkare för att få ut nätverket till hela huset. På wetternet.se har vi ett antal rekommendationer på entreprenörer som kan hjälpa dig med nätverket.

Hitta rätt i Wifi-bollen

Placeringen av routern påverkar täckningen i din bostad.
– Tänk dig att nätverket bildar som en boll kring routern, den är rundstrålande. Är du innanför »bollen« får du bra täckning.

Vilken hastighet ska jag välja?
– Många väljer en 100 Mbps anslutning, även om du kommer väldigt långt med 30 Mbps. Men utgå från dina behov. Är ni flera i hushållet som surfar på nätet, streamar film och musik, spelar onlinespel och använder flera olika enheter samtidigt kan det vara värt att välja 100. Om du istället är ett mindre hushåll räcker 30 Mbps väldigt långt.

Hårdvara även för telefon och TV

Då har jag igång ett fungerande och snabbt internet. Men jag vill ju kunna ringa och kolla på TV också?
– Då måste du även beställa dessa tjänster. Samt hårdvara. Du hittar alla tjänsteleverantörerna på wetternet.se.

För TV köper du en digitalbox som du ansluter till Stadsnätboxen och på liknande sätt ansluter du IP-telefonin. Stadsnätboxen har flera uttag.

Spelar det någon roll var jag placerar internet, TV och telefoni?
– Nej, det går att använda alla uttag och den anpassar sig utifrån vilken signal den får. För att det ska vara användarvänligt och enkelt att installera.

Kapaciteten i fibern är dessutom väl tilltagen för att klara alla tjänster samtidigt:
– Vi bygger ett framtidssäkrat system. Vi räknar med att kapacitetskraven kommer att öka. Så full fart på internet samtidigt som du ringer och kollar TV kommer aldrig vara ett problem.