Länsförsäkringar först ut med solceller på Väster City

Ovanför taknockarna på Barnarpsgatan tecknar stadens byggnader sig lite extra vackert. Vättern i horisonten, Sofiakyrkans klocktorn och Stadsparken åt andra hållet och sedan Taberg och Bondberget ytterligare.

Jesper Rundbäck, Kenth Waldenby och Ida Rydh
Jesper Rundbäck, Kenth Waldenby och Ida Rydh

Vi befinner oss på Länsförsäkringars kontorstak tillsammans med Ida Rydh, hållbarhetschef, Jesper Rundbäck, vd ELL-EFF Fastigheter och Kenth Waldenby, fastighetshef. Och såklart tillsammans med 112 nyinstallerade solcellspaneler.

 

När du läser detta är anläggningen igång och producerar solel. När vi kliver runt på taket läggs de sista panelerna på plats. Och Kent Waldenby beskriver en snabb process från idé till verklighet:


– Vi började fundera på en större insats för ungefär ett och ett halvt år sedan. Vi tog beslut i vår affärsplan att frågan skulle utredas under 2018.


Men det gick lite snabbare än så …


– Ja, i våra samtal med Jönköping Energi vi­sade det sig att det inte var så komplicerat som vi trodde. De hade en tilltalande helhetslösning, säger Jesper Rundbäck.

251 paneler till...

Offerten godkändes i maj. Klar installation i början av oktober. Inklusive bygglovsprocess.


– Mycket snabbare än vad vi vågade hoppas på. Men vi behövde i princip bara ta beslutet se­dan har det löpt på snabbt och smidigt, säger Kent Waldenby.


ELL-EFF Fastigheter är ett helägt dotterbo­lag till Länsförsäkringar Jönköping som äger ett antal fastigheter på bland annat Barnarpsgatan och på Östra Kajen.


De 112 panelerna på kontorstaket väntas pro­ducera 28 000 kWh och ge en årlig besparing på cirka 32 000 kronor för Länsförsäkringar.


Redan nu är dessutom 251 paneler på gång att installeras på granntaket.


– En anläggning som har 251 paneler och pro­ducerar 64 000 kWh på årsbasis.

Miljö och ekonomi

– Solenergi kommer att bidra med hälften av vårt kontors energibehov. Vi jobbar på flera plan för hållbarhet enligt tydliga miljömål. För oss som tjänsteföretag är det framförallt tjänste­resor och energiförbrukning på kontorslokaler­na som går att påverka, säger Ida Rydh.

 

– Miljö och ekonomi går i det här fallet hand i hand. Återbetalningstiden är 8 år, berättar Jesper Rundbäck.