Junet laddar för framtiden


En elbil med den passande registreringsskylten WIFI rullar in genom valvet till innergården på Torpa. Ur bilen kliver Mattias Lind, vd på Jönköpingsbaserade bredbandsbolaget Junet. Han har precis varit på kundbesök i Tranås och ansluter laddaren till bilen.

190416 Junet ladd 600x400.jpg

Junet började som en idé i en studentkorridor 2005.

–Vi fick reda på att vi inte längre skulle få bredband i samma omfattning som tidigare i vår korridor och bestämde oss då för att ta saken i egna händer och börja leverera det själva istället. På den vägen är det. Idag levererar vi bredband, streaming- och säkerhetstjänster, tv, telefoni och professionella wifi-lösningar till privatpersoner och företag, berättar Mattias och får en lång historia att låta väldigt okomplicerad.

Idag jobbar nio personer i bolaget och även om styrkan framförallt är att vara en lokal aktör i Jönköping finns kunderna över hela Sverige.

– Det innebär en hel del kundbesök och tjänsteresor kopplade till dessa. De allra flesta är relativt korta inom ett par mil. Men också längre och då kan de ju vara till i princip vilken stad som helst i Sverige. Det väger vi såklart in när vi ser över vilka bilbehov vi har i företaget.

Ekonomi och miljö

– Vi har alltid funderat på miljömässiga alternativ när vi väljer bilar till företaget. Tidigare testade vi gas. För tre år sedan började vi snegla på hybrider och valde det. Nyligen köpte vi vår första elbil. Vi räknar hem det ekonomiskt för företaget och privatekonomiskt är det också en vinst för våra anställda som får låga förmånsvärden och drivmedelskostnader, säger Mattias Lind.