Villa, vovve och.... elbil?


Johanna, 38 år. Henrik, 39 år. Lova, 10 år. Saga 7 år. Ecco 13 år (Dansksvensk Gårdshund). Villaområde i Jönköping. Gott om fritidsaktiviteter. Jobb i stan. Skola i närområdet. Det var ingångsvärdena när vi lät familjen Severed testa elbil under fyra dagar. Här är deras upplevelseberättelse.

elbil-familjebild.jpg

– Med jobb i stan och två barn som har fritidsaktiviteter och gärna leker med kompisar behövs i många fall bilen för att få ihop veckan. Lova har gång- eller cykelavstånd medans Saga inte riktigt vågar ta sig till skolan och fritids själv ännu, berättar Henrik.

– Jag är delvis beroende av bil i tjänsten. Vi skjutsar till hockey och andra aktiviteter några dagar i veckan. I många lägen så skulle vi behöva två bilar, men vi har hållit emot för att det känts onödigt. Vi försöker åka kollektivt eller cykla i så stor utsträckning som möjligt, säger Johanna.

En typisk dag så kör antingen Henrik eller Johanna för lämning och hämtning av både Saga och hund på dagis. Den som inte har bilen tar sig till jobbet kollektivt eller med cykel. Idag har familjen en Volvo V70, diesel.
– Jag har testat elbil en del genom jobbets poolbilar. Men bara kortare sträckor då, berättar Henrik.

Har elbil kommit upp som ett alternativ vid bilköparplaner?
– Om vi nu köper ytterligare en bil så skulle det naturligtvis kännas bra att köpa en så miljövänlig bil som möjligt. Den ska ju dessutom främst användas på kortare sträckor. En elbil skulle kännas bra för att vara mer klimatsmart. Men då blir det en liten elbil som komplement för vi är i behov av en större bil med dragkrok, säger Johanna.

PIGG OCH TYST

Nu har ni använt testbilen i fyra dagar i er vardag. Vilka är de största skillnaderna med att köra elbil jämfört med er ordinarie bil?
– Elbilen är snabb redan från start, så det är en pigg bil att använda i stadstrafik. I lägre farter är den också tystare än en vanlig bil eftersom motorljudet är lägre, berättar Johanna.

Har er bild av hur det är att köra elbil förändrats?
– Hysterin med att alltid behöva ladda, nej, riktigt så är det ju inte. Du åker ju liksom inte och tankar bensin varje gång du åker till affären. Elbilen i testet hade ju bra räckvidd. Vi klarade oss tre dagar utan att behöva ladda bilen alls, berättar Henrik.

Vilka skulle de största fördelarna med elbil vara för er familj?
– Drivmedelskostnaden i vardagen. Sedan kanske det inte lönar sig totalt sett eftersom elbilen är dyrare i inköp. I vårt fall skulle det inte bli så många mil i månaden med en eventuell extrabil. Men det skulle ju såklart kännas bättre att glida fram i en elbil i rusningstrafiken. Även om den bästa känslan nog är på cykel förbi köerna, säger Henrik.

Ladda elbilen var du än är

Möjligheten att kunna ladda där bilen står parkerad är en av de viktigaste förutsättningarna att välja elbil. Det ska vara enkelt att köra en laddbar bil, oavsett om du kör el- eller hybridbil så har vi lösningen för dig när du vill ladda din bil.

Oavsett om du behöver ladda hemma, på arbetsplatsen eller längs resan så har vi lösningen för dig - starta alltid din resa med fulladdade batterier. 

Läs mer om Laddning elbil

 

Vi ser en spännande utveckling på andrahandsmarknaden

Magnus Krantz, Key Account Manager på Holmgrens Bil märker att andrahandsmarknaden för elbilar är på väg att ta fart.

Läs intervjun här

Fler intervjuer kring elbilsladdning i Blixten Magasin #1 2019

Kolla in magasinet här

Ladda elbilen hemma

Nu erbjuder vi laddboxar

Laddbox från 11 900 kr