”En investering för gårdens framtid”, berättar Yvonne Frank Ljungberg, Norra Stigamo.


Hos Yvonne Frank Ljungberg i Norra Stigamo frodas mångbruket. På gården finns hästar och får. Här driver Yvonne keramikverkstad samt en gårdsbutik med inredning. Sedan några månader tillbaka kompletterar även 80 solpaneler på ladugårdstaket gårdens mångbruk. – Det är en långsiktig investering för gården. Och jag har blivit väldigt elmedveten på köpet, säger Yvonne.

Yvonne-Solceller.jpg

– Jag följer mer noga förbrukning och jäm­för det med produktionen. Du får en helt annan känsla för hur mycket olika elprylar faktiskt drar. Så nu tvättar vi bara när solen skiner, haha, säger Yvonne.

Planerna på solceller har funnits i några år.

– Men det har känts lite krångligt. Därför tilltalades jag av upplägget som Jönköping Energi hade – hela paketet från rådgiv­ning och prospektering till färdig anlägg­ning med elcertifikat. Dessutom från en ak­tör som finns lokalt. Det gjorde att jag ville satsa!

80 paneler med en beräknad årlig produk­tion om cirka 23 000 kWh sitter nu på ladu­gårdens tak.

– Enligt kalkylen kommer vi att kunna producera uppemot 80 procent av gårdens årliga behov. Det känns såklart fantastiskt. För gårdens framtid. För miljön. Det finns många aspekter.

SOLENS SUPER-MARIO

Från baksidan av ladugården vid gödsel­stacken har du perfekt vy över solcellerna som är placerade i perfekt söderläge.

– Det går inte att sticka under stol med att jag blir lite extra glad när solen ski­ner nu. Det känns lite som Super Mario – du vet när pengarna ramlar ner från him­len. Jag hoppar runt där och plockar dem. Jag är Super Mario när solen lyser, skrattar Yvonne.

Nu hoppas hon också att nästa steg i solcellskedjan inte är långt borta:

– Det blir spännande att se hur lagrings­möjligheterna för den solcellsproducerade elen utvecklas. Så att vi kan producera på dagen för att använda på natten till exempel.

Är det lönsamt?

Att producera sin egen el med solceller är i de flesta fall en lönsam affär. Det finns dessutom investeringsbidrag, skattereduktion och elcertifikat för att underlätta beslutet.

Läs mer om solceller och vad det kostar

Frågor & svar

Vi vet att det är mycket att tänka på vid köp av solceller, därför har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren på dessa.

Frågor & svar kring solceller

Ta första steget för att producera egen el

Lämna intresseanmälan redan idag för att få ett erbjudande om solceller anpassat efter dina behov och förutsättningar. Ta första steget att producera egen el.

Skicka intresseanmälan