På Granshult Västergård lägger man ägg & energi i flera olika korgar

Granshult Västergård utanför Bankeryd har gått i Simon Jonegårds släkt i sex generationer. Här frodas mångbruket; hästar, kor, lamm, höns, jord- och skogsbruk, gårdsbutik och arboristtjänster för att bara nämna några. Sedan i maj kan också mikroproducent av solenergi läggas till listan. Då utrustades uthuset och hönshuset med totalt 51 solpaneler.

 

Intresserad av solceller till din fastighet?

Skicka in en intresseanmälan så återkommer vi till dig!

Fyll i intresseanmälan här
Det är egentligen ingen vidare dag för att prata solceller. Regnet hänger i luften och vinden viskar höst. Simon Jonegård tar emot på gårdsplanen.
   – Efter den här soliga sommaren ligger vi ordentligt på plus jämfört med kalkylen.
Totalt har vi på de här fyra månaderna levererat ut ett överskott till elnätet på 4 500 kWh. Ungefär 20 procent mer än i kalkylen just nu, berättar han.

Levande landsbygd

I stallbyggnaden driver hans fru Caroline daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning. När Simon inte jobbar på gården eller i skogen är han landsbygdsutvecklare på Jönköpings kommun samt driver en verksamhet som arborist.
   – Vi har ett stort intresse för att skapa hållbar utveckling på landsbygden. Solceller känns som ett lämpligt steg för gårdens energiförsörjning. Både för klimatet och ekonomin. Ett bra komplement till vår pelletspanna. I allt vi gör strävar vi efter flera ben att stå på, säger Simon.

 

Inte all el i samma korg

Han utvecklar sitt resonemang:– I grunden är satsningen på solceller precis som varför vi valt att ha ett antal höns. Vi vill kunna producera ägg för eget behov här på gården. Och de ägg som vi inte gör åt själva, de säljer vi i gårdsbutiken. Precis som vårt överskott från solcellerna säljs till elmarknaden. Alltså inget storskaligt, utan ett mikroperspektiv. Men det är också det som är intressant ur ett hållbarhetstänk – flera små enheter som minskar sårbarheten i systemet. Gården blir självförsörjande. Både när det kommer till ägg och energi.

Tryggt med lokalt

När tanken om solceller kom upp läste Simon på och tog in fem olika offerter. – Valet föll på Jönköping Energi. Det kändes tryggt och seriöst att ha en lokal aktör. Sedan kollade jag lite extra på komponenter och även där såg deras alternativ bra ut.
Investeringsstöd söktes och beviljades. Installationen genomfördes och så den 7 maj var det driftsstart. 
– Först planerade vi endast att sätta på den delen av uthuset som har det högre taket. Men vi kompletterade i sista stund så även den lägre delen på hönshuset fick paneler.

Vad kostar solceller?

Priset beror på olika faktorer, exempelvis takstorlek, vilken förbrukning du har per år samt huvudsäkring. Vi ger dig exempel.

Se prisexempel här

Hönshuset håller!

Totalt 51 paneler, på 85 kvadratmeter. Dimen­sionerat för en årsproduktion på 14 000 kWh. Det ger en återbetalningstid på investeringen på 8–10 år. Och konstruktionen står pall.
– På så här gamla byggnader vill man ju vara säker på att de klarar solpanelernas livslängd om 40 år, minst.
Han märker också att uthusets tak helt plötsligt blivit det självklara samtalsämnet: 
– I princip alla som kommer hit frågar och är nyfikna på solceller. Vi blir lite som ambassadörer. Och det är vi gärna, det finns en enorm potential på landsbygden med uthus, stall och ladugårdar med stora tak.