Bymarksvillan fick solceller


Lars Engvers, Bymarken: – Vi flyttade in när huset var nybyggt 1973. Då fanns en oljepanna. I början på 2000-talet borrades det för bergvärme och nu kände vi att det var dags att se över detta igen. Jag hade läst en hel del om solceller och funderat ett tag. När jag såg en artikel i Blixten Magasin förra sommaren kände jag att det var läge; dags att uppdatera till ett energisystem som matchar tiden, säger han.

Sagt och gjort. Nu är panelerna installerade och klara på villan på övre Bymarken.
– Jag känner stort förtroende för Jönköping Energi och har varit kund i många år. Även om jag hade samlat lite information själv så kändes det väldigt tryggt att överlåta det här till en aktör som fixade med allt. Jag hade en vision om solceller - detaljerna fixade Jönköping Energi. Det är mycket värt med en lokal aktör som är stabil och långsiktig. En kontakt för allt och till det dessutom snabbt och proffsigt genomfört.

190702 Solceller i Bymarken med Lars Engvers 600x400.jpg
Amigo och Lars Engvers konstaterar att solcellerna levererar även när solen är beslöjad.

50 procent av årsbehovet

2018-sol-medboll.pngVi går en sväng på gatan för att se hur solcellerna smälter in i villabebyggelsen. Lars har följeslagaren, hunden Amigo, vid sin sida.
– Huset har ju perfekt placering, med taket i rakt söderläge. Det ger bra solexponering. Totalt 40 solpaneler och en årlig produktion om cirka 11 500 kWh.
– Vi räknar med att producera ungefär 50 procent av vårt totala behov under året, säger Lars och plockar fram sin telefon.
– Titta här, du kan se direkt i appen i realtid vad varje panel producerar just nu. Och trots att vi just nu uppfattar det som molnigt ser du att det händer grejer, säger Lars.

Efter några månader med panelerna på taket; vilka är fördelarna?
– Minskade elkostnader, minskat beroende av ökande elpriser och långsiktigt en investering som höjer värdet på fastigheten är ju de ekonomiska ördelarna. Men sedan känns det också väldigt bra i magen att vara med och bidra till att producera ren el.

Ta första steget att producera solel du med!

Skicka in intresseanmälan så hjälper vi dig från start till slut med en lösning som är anpassad för just dig.

Skicka intresseanmälan

Mer skönläsning hittar du i Blixten Magasin #2

Läs om solcellsbilen som studenterna i JU Solar Team ska tävla med i Australien och mycket mer!

Läs Blixten Magasin #2