Power2U Energieffektiviserar


Tänk dig ett bostadsområde där ett 20-tal villor bildar ett ”lokalt” energinätverk och med hjälpa av AI fördelar energin på ett optimalt sätt inom det lokala nätverket innan man behöver ut på det stora nationella nätet vid effekttoppar och dalar.

– Vi utvecklar mjukvaran som får det lokala nätverkets komponenter, t ex uppvärmningssystem, solceller, elbilsladdning, energilagring med mera att prata med varandra. Vi blir som ett AirBNB för energi, säger Göran Ernstson, vd Power2U.

Energisektorns förändring från centraliserad, storskalig energiproduktion till lokal, decentraliserad produktion och lagring av energi ökar kraven på smarta energisystem.

– Power2U möjliggör omvandling från det traditionella, linjära och centraliserade systemet till ett decentraliserat, digitalt och flexibelt energisystem baserat på förnybar energi. Lösningen kan bidra till uppbyggnaden av smarta energisamhällen där Power2U skapar möjligheter för framtidens fastighetsägare att kontrollera och optimera fastighetens energisystem, och att tjäna på att vara en flexibel energianvändare, säger Göran Ernstson.

Jönköping Energi en av delägarna

Power2U startade som ett projekt inom innovationsmotorn InnoEnergy Scandinavia 2015. En grupp visionärer uppmärksammade skiftningarna på energimarknaden och insåg behovet och värdet av en lokal systemoperatör.

– Sedan dess har verksamheten vuxit i storlek och omfattning. Power2U har beviljats finansiering från bland andra Energimyndigheten för att genomföra utvecklingsprojekt med utgångspunkt att koppla ihop olika energisystem med mjukvara och fördela ut energin till där den behövs just där och då. Vi hittar lösningar för att flytta energi i tid och rum.
2018 bildade InnoEnergy och fem regionala energibolag, Jönköping Energi, Öresundskraft, Jämtkraft, Tekniska Verken och Umeå Energi, det kommersiella bolaget Power2U Sweden AB.

Reducera effektbehovet med 50 procent!

– Idag hjälper vi fastighetsägare med att reducera och optimera sin värme- och elanvändning med hjälp av AI-baserade lösningar, samtidigt som fastigheterna agerar tillsammans som vinstgenererande energitillgångar för en hållbar stad och ett klimatneutralt energisystem. Så ur fastighetsägarens perspektiv sparar du både pengar och bidrar till en bättre miljö med våra lösningar.
I ett utvecklingsprojekt i Örebro som är projekterat för 600 lägenheter har Power2U genomfört en förstudie på vad energieffektivisering skulle kunna innebära för det nya området.
– Effektbehovet skulle kunna reduceras med 50 procent med vårt förslag på kompatibla energisystem och mjukvara som får dem att balansera optimalt tillsammans, säger Göran Ernstson.

Power2u.jpeg

Mer om Power2U

Är du nyfiken på Power2U i praktiken? Kolla in Power2Us kundcase!

Kundcase | Power2U

Mer läsning i Blixten Magasin Företag

Coworking spaces och Husqvarnas hållsbarhetsarbete är några av de artiklar du har att se fram emot.

LÄS MER