Solen tar mer i Ölmstad än vad Karin och Calle trodde


För två år sedan gjorde Blixten Magasin nedslag hos Karin och Calle Gunnarsson i Ölmstad. Då var deras 36 solcellspaneler på taket helt nyinstallerade. Nu bestämde vi oss för att göra ett återbesök. – Vi är mycket nöjda. Vi tänker i ärlighetens namn inte så mycket på dem. Men de fungerar och levererar. Faktiskt ungefär 10 procent mer än prognosen, säger Karin.

Karin och kalle solceller.jpg

Villan som är på 140 kvadrat värms upp av tilluftssystem med värmeväxlare och golv-värme.
– Solcellerna kändes som en naturlig utvecklingsinriktning för huset. Vi försöker leva hållbart, säger Calle.
 Totalt monterades 36 paneler på hus- och förrådstak.
– Vi har aldrig varit så intresserade av tek-nik och siffror. Vi gillade Jönköping  Energis helt nyckelfärdiga lösning. Och under de här två åren är ju underhållet noll. De sitter där de sitter och när solen skiner skapar de ener-gi. Det räcker för mig, säger  Karin.
– Den ”allvarligaste incidenten” var väl när sonen hade garage-lan med några kom-pisar och råkade koppla ur anslutningentill vår fiber. Då kunde inte appen uppdate-ras med rätt värden i realtid. Men som du förstår påverkade det inte produktionen, skrattar Calle.

20 000 KWH

Annars är appen ett uppskattat verktyg.
– I början kunde jag vara inne och kollaflera gånger varje dag. Nu är det mer sällan. Men det ger en bra överblick över produk-tionen, säger Calle.
På de två åren har solcellerna levererat över 20 000 kWh.
– För att klara den beräknade återbetal-ningstiden på 10 år krävs en produktion på omkring 9 100 kWh årligen. Vi ligger alltså lite före den prognosen vilket såklart är ex-tra kul, säger Calle.

Underhållsfritt

Senast vi var här beskrev ni vilken skön känsla det var att blicka upp på taket?
– Så är det fortfarande. Det känns verk-ligen så rätt. Helt tysta, stör ingen. Och hämtar energi från den naturligaste kraft-källan du kan tänka dig, säger Karin.
– Dessutom är den känslan nu kompletterad med att det är helt underhållsfritt. Det visste vi ju inte riktigt då. Vi tilltalas av att det är så enkelt. Det bara fungerar,  säger Calle.
Har det blivit någon elbil ännu?
– Inte än, men vem vet i framtiden. Du får komma tillbaka om ett par år igen så tar vi en uppdatering på det då, hälsar Karin och Calle på farstutrappan samtidigt som solen håller på att gå ner för dagen i Ölmstad.
Imorgon stiger den igen.

Beräkna hur mycket du kan spara med solceller på taket

Gör en snabb beräkning med solcellskalkylatorn

Gör en solcellskalkyl

Läs Blixten Magasin

Mer skönläsning hittar du i Blixten Magasin

LÄS BLIXTEN MAGASIN

Så här går det till:

  1. Gratis rådgivning
  2. Vi skräddarsyr en lösning för just dina behov och förutsättningar. Allt samlat i en kostnadsfri offert
  3. Montering - vi tar hand om hela installationen. Vi monterar solpaneler och ser till att det ser strålande ut
  4. Elinstallation - all teknik monteras och panelerna kopplas in i husets elcentral
  5. Färdigt - nu är det klart och du producerar egen el, den del du inte använder får du betalt för när den leds ut på elnätet

Så här ansluter du din solcellsanläggning till Jönköping Energi Elnät

Frågor & svar

Vi vet att det är mycket att tänka på vid köp av solceller, därför har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren på dessa.

Frågor & svar kring solceller