Matilda lyser upp Jönköping


Vättern sveper med vinterstarka vågor mot sjöbodarnas bryggor. Löven ligger klistrade mot marken. Lätt nederbörd som varken är snö eller regn. Några starka cykellampor syns långt där borta. Jönköpingsborna är på väg till jobbet. Det är mörkt, så vintermörkt. – Hela Vätterstranden har fått ny belysning i år. LED som sparar energi och ger ett bättre ljus. Dessutom känner lamporna av när du passerar och ger då ett starkare ljus. Perfekt för upplevelsen och tryggheten, säger Matilda Roslund, elmontör på Jönköping Energi.

Gatubelysningen i Jönköping består av över 30 000 lampor som är tidsstyrda i tändning och släckning. Drygt en tredjedel av dessa har genomgått byte till LED.
– Vi har en utarbetad plan för att på sikt byta allt till LED. Det är så stor skillnad i energiförbrukning, jämfört med traditionell belysning sparar LED-lamporna 50–75 procent. Samtidigt som de har lång livslängd, upp mot 25 år, vilket ger mindre underhåll, berättar Matilda.
Det är Jönköpings kommun som ansvarar för gatubelysningen medan Jönköping Energi står för drift och underhåll.
– Vi kontrollerar alla 30 000 belysningspunkter varje år.

Nya stolpar

En typisk arbetsvecka för Matilda innebär alltifrån nyproduktion till akutuppdrag.
– Vid nya gator drar vi nya ledningar och sätter stolpar. Du kan vara inplanerad på ett sådant jobb men sedan blir det felsökning och åtgärd
istället. Det blir väldigt varierat på det sättet. Ett ständigt pågående arbete är sedan underhåll.
– Mest tydligt är såklart bytena av armaturerna till LED. Men vi fixar ju även med nya stolpar, förbättrar kabeldragningen med mera.

App för att tända och släcka

Servicebilen är Matildas viktigaste verktyg. Där har hon allt som behövs för en arbetsdag med fokus på ljuset i Jönköping.
– Ett helt nytt verktyg som vi fått nu är en app i telefonen där vi direkt kan släcka och tända olika delar av belysningen, till exempel en viss gata. Eller som här utmed Vätterstranden, berättar Matilda och visar med några snabba svep hur belysningen släcks för att sedan åter tändas upp efter ny manöver.
– Väldigt effektivt vid felsökning. Tidigare har vi fått åka iväg och tända och släcka på olika centraler.
På cykelvägen utmed Vättern fortsätter den strida strömmen av människor på väg till jobb och skola. Vintervågorna går fortfarande starka. Men ljuset finns ju där. Och nu när jag vet om det blir det ju tydligt hur lampa för lampa tänder upp ytterligare när jag passerar. Det känns tryggt.

Anmäl fel på gatubelysningen

Kontakta Jönköpings kommuns kontaktcenter om du upptäcker trasiga gatlyktor.

Felanmälan gatubelysning

Mer skönläsning i Blixten Magasin #3

Skidtips, ridskola på Vissmålen, vindkraft och mycket mer skönläsning hittar du i senaste Blixten Magasin.