Handla hållbart med @stinainreder


”Tänk dig vit, stilren, avskalad inredning… och sedan motsatsen. Så bor jag!” Så står det i Stina Isakssons Instagrambio. Vi blev såklart nyfikna och gjorde ett hembesök för att pejla hur en inredningsinspiratör som fått utmärkelsen Årets Secondhandprofil hittar stilen.

Trähuset i Stadsparkens utkanter är vackert på utsidan. Och när Stina öppnar dörren och bjuder in till kaffe i köket är det en hisnande resa. Till olika tidsåldrar, till Villa Villekullakänsla och till fantastiska berättelser om gamla prylar.
– Det som är skräp för någon kan vara min finaste skatt. Jag har alltid uppskattat gamla saker. De är gedigna och robusta samtidigt som de bär med sig en historia.
På krokar hänger kaffekoppar. Alla olika i form och färg.
– Du får välja din favorit.

190917 stinainreder 1330x900.jpg

Gammalt med charm

Vi slår oss ner vid matsalsbordet som ”är gjort av plank från en granne och med underrede svetsat av en tidigare arbetskamrat”.
Vad innebär hållbar inredning för dig?
– Att inte bidra till massproduktion. Att använda saker som man redan har. Du kan göra om genom att använda något i ett nytt sammanhang, flytta en matta eller en soffa till ett annat rum. Sedan slänger jag inte gärna. Saker kan få nya användningsområden. Gamla saker har mer charm och tål flera makeovers.

Polska bänken en favorit

Stinas intresse för secondhand började med fascinationen för loppis.
– Idag är min favoritinredningsbutik Blocket. Och loppissidor på Facebook. Åker jag till en ny stad ser jag alltid till att gå med i en lokal Loppisgrupp och scannar av utbudet.
Hon säger sig kunna vara både målvmedveten och spontan i sin shopping.
– Ibland ser du ju en sak som du bara måste ha. Då får jag helt enkelt hitta plats för den, sälja något annat.
Och så var det de där prylarna med historia:
– Den här köpmansdisken är från en lanthandel i Småland. Vi kallar den polska bänken. Det var en polsk familj som tog över en lanthandel och rev ut alla inredning. De tänkte slänga den. Jag glömmer aldrig när de levererade den hit. Den stack ut långt på flaket på deras pickup. Jag blir alltid glad när jag ser den.

      

   Stinas bästa tips för secondhandshopping:

  • Träna! Vill du bli duktig på att spela piano så tränar du. Samma gäller om du vill göra ”secondhandfynd” - Du måste göra det mycket för att veta var och hur du ska leta. Besök loppisar och lägg upp bevakningar på Blocket och loppissidor på nätet.
     
  • Följ din magkänsla så kommer din stil automatiskt. Vet du inte exakt vad du ska ha saken till våga slå till ändå. Du kan hitta ett användningsområde senare.
     
  • Inspireras gärna av trender, men tänk själv också. Det handlar om mod. Våga testa, flytta om, sälj det på Blocket igen om det inte blir bra.
     
  • Våga blanda stilar. Se bakom mig här; en köpmansdisk och en pizzeriaskylt. Helt olika tidsåldrar och stilar. Men jag tycker de passar bra ihop.
      

 

Läs Blixten Magasin

Mer skönläsning hittar du i Blixten Magasin

LÄS BLIXTEN MAGASIN