Solenergi hos Karin och Kalle i Ölmstad - Här värmer solen dubbelt


– Det känns bra i magen. Rätt helt enkelt. Kan man göra något för miljön ska man göra det, säger Karin Gunnarsson. Tillsammans med Calle, barnen Axel och Maria samt katterna Rut och Bertil bor hon i en villa i Ölmstad. 140 kvadrat, trähus i enplan, som sedan november förra året är utrustat med 36 solcellspaneler på taket.

karinkalle.jpg

Huset är byggt 2006 och familjen flyttade hit 2012.
– Uppvärmningen består av tilluftssystem med värmeväxlare och golvvärme. Det har fungerat bra, berättar Calle.
Ändå var det något som väcktes när de läste om solcellspaket för villaägare förra sommaren.
– Vi försöker så gott vi kan leva hållbart och det här kändes så intressant. Just att skapa energi från något som ändå bara är där och som kunde komplettera vårt befint­liga energisystem. Dessutom helt tyst och utan att det stör någon. För många spän­nande faktorer för att inte undersöka när­mare, säger Calle.

Nyckelfärdig leverans

De skrattar båda åt sina begränsade siffer-och teknikkunskaper.
– Därför kändes det bra när vi kom i kon­takt med Jönköping Energi och fick förkla­rat att deras lösning är helt nyckelfärdig och tar hand om hela processen, säger Karin.

Efter rådgivning på plats i Ölmstad där man bland annat kollade vinkel och yta på taket och i vilken riktning som panelerna kunde placeras tog det inte långt tid för Karin och Calle att bestämma sig.
– I november var det dags för montering och installation. Jag tror att de höll på i ett par veckor och sedan var vi i gång, berättar Karin.
Hjälp med ansökan om elcertifikat (krävs för alla så kallade mikroproducenter) samt bidragsansökan för solcellerna till Länssty­relsen (upp till 30 procents investeringsstöd) ingick också i Jönköping Energis åtagande.
– Det har känts hur tryggt som helst. Jag gillar tanken med en lokal aktör som är nära och tillgänglig, säger Karin.

Ladda elbilen i framtiden

Förutom miljöaspekten ser det också ut att kunna bli en bra ekonomisk affär. Beräk­nad produktionskapacitet från solcellerna är omkring 9100 kWh årligen.

– Vi räknar med en återbetalningstid på cirka 10 år. Med tanke på att solcellerna har en effektgaranti på 25 år och en beräk­nad livslängd på 30–40 år är det många år med plus. Krydda med tanken att vi kanske köper en elbil i framtiden som vi kan lad­da med solenergin från vårt eget tak, säger Calle.

Vad är ert bästa tips till någon som fun­derar på att skaffa solceller?
– Att det faktiskt går att vara helt novis på teknik och ändå känna sig helt trygg i sin beställning.

- Appen redovisar i realtid hur mycket solcellerna producerar, berättar Kalle.

Mer om solceller

Solen tar bättre än du tror runt Jönköping.

Läs mer om solceller och se prisexempel