Livbojen spåras med LoRa


Totalt finns omkring 100 livbojar vid Jönköpings badplatser, sjöar och vattendrag. I ett testprojekt har flera av dessa nu utrustats med elektroniska sensorer som ger notiser till Räddningstjänsten när livbojen tas från sin hållare.

LoRa_1200_628.jpg

 – Fördelarna är många, vi minskar tiden vi behöver för att åka runt och kontrollera bojarna manuellt, med det sparar vi också miljön med minskad bränsleförbrukning. Men den största vinsten är säkerheten – nu får vi i realtid information om att livbojen inte sitter i sin hållare. Det kan ju annars ta några dagar innan vi passerar den på vår rondering, berättar Gustav Hultegård, brandmästare på Räddningstjänsten.

Gustav är noga med att betona att det inte är ett larm som går när livbojen plockas ner utan en notis till Räddningstjänsten.

– För att kalla det larm, det vill säga att livbojen skulle larma in till 112 om olycka till exempel, krävs helt andra säkerhetsrutiner och det är inte det vi vill med det här testet. Notisen om nedplockad livboj är egentligen bara för att höja serviceintervalllet och säkerheten för invånarna. Det är annars en ganska dyster bild som Gustav Hultegård ger när han beskriver skadegörelsen av livbojarna.

 – Vissa av bojarna, kanske framförallt de som sitter placerade i city får vi ersätta varje vecka. Det verkar dessvärre vara ett populärt bus. Det är såklart allvarligt om det inte finns en boj på plats om det verkligen blir skarpt läge och du behöver rädda någon som hamnat i vattnet. Tidigare har varje livboj kontrollerats av Räddningstjänsten en gång i veckan.

– Det gör vi fortfarande i den del av testet som vi är nu. Skillnaden när vi nu har sensorerna är att vi direkt kan se när en livboj plockas ner från sin hållare. Så vi kan öka säkerheten och placera dit en ny även mellan veckokontrollerna.

Samlar mätdata

Testet är en del av den samarbetsplattform för LoRa som finns i Jönköpings Län där flera olika aktörer medverkar och delar mätinformationen.

– I framtiden ser vi stor potential i att utveckla våra system för till exempel förlarm, att vi får en indikation på att något händer vid till exempel ett publikt hjärtstartarskåp eller liknande. Eller att dynamiskt styra våra medarbetare som är nära en larmplats att åka direkt. Det finns stora möjligheter. Vi ser också med stort intresse på delningen av mätdata; för vår del kan det till exempel vara intressant att se indikatorer på vattenstånd – är det risk för översvämning eller torka? Eller vattentemperaturer och hur de påverkar risken för drunkningstillbud och så vidare.

– Det här testet känns på många sätt bara som en början på vad vi kommer att använda tekniken till i framtiden. Teknik som kommer bidra till en ökad säkerhet för Jönköpings invånare, säger Gustav.

TÄNK PÅ DETTA PÅ BADSTRANDEN I SOMMAR:

• Bada aldrig ensam. Håll koll på varandra. Tänk på att en person som håller på att drunkna inte skriker och flaxar utan det sker ofta tyst och ser till synes odramatiskt ut.
• Om du badar med barn - 100 procent uppsikt när de är i vattnet gäller. Lägg undan mobiltelefonen. Gäller även om de är simkunniga.
• Behöver du hjälpa i nöd - använd livboj eller annat flythjälpmedel mellan dig och den nödställde. Det räddar både den nödställdes och ditt liv. En person med panik i vattnet riskerar trycka ner dig i sin kamp för att få luft.
• Alltid flytväst när du åker båt och kanot. Låt gärna barnen (och du själv också) testa att bada med flytväst så att de vet hur det känns.

LoRa - viktig nyckel till den smarta staden

LoRa-nätverket är en del av Jönköping Energis trådlösa infrastruktur i Jönköping. Det kompletterar fibernätet med nya lösningar för Internet of Things (IoT) och är optimalt för datainsamling från sensorer i Jönköping. Tekniken LoRa (Long Range) är en standardiserad trådlös teknik som kännetecknas av mycket lång räckvidd, låg energiförbrukning och säker dataöverföring. LoRa har snabbt blivit en av de ledande tekniklösningarna för Internet of Things över hela världen. Tekniken kan även användas för positionering vilket innebär att sensorer även kan användas på rörliga föremål.