Jönköping Energi ger tillbaka

Jönköping Energi ger tillbaka

Vissmålen - Ridskolan för alla


Kaffet är hett och värmer händerna. Jag är för tidig till intervjun, men i caféet finns Anna Webeck Thor och Emma Palm. De håller på att förbereda frågesport för hästskötargruppen respektive ett späckat hoppass för Käpphästryttarna.

– Här finns något för alla. Det är enkelt, säger Anna samtidigt som hon smakar på frågan ”Vilken häst i stallet är äldst?”
– Välkommen! Jag ser att du redan har fått kaffe. Bra! Så här dags är vi som en stor fritidsgård där alla är välkomna, skrattar Maria Stigsson, gårdsföreståndare.

Ute hos fåren och getterna är det utfodring. Kaninerna får sällskap av nyfikna barn i sin hage. Käpphästgruppen samlas och ger sig ut till hoppbanan. Hästskötargruppen fyller upp kaféet och väntar på nämnda frågesport. Hela anläggningen sjuder av liv och verksamhet.
– Djur och människor i härlig blandning. Hit ska alla kunna komma och uppleva djur och natur, säger Maria. I antalet lektionstimmar är Vissmålen Jönköpings största ridskola.
– Vi har omkring 360 personer på lektion. Från 2–78 år och i någon grupp är det faktiskt tre generation från samma familj som rider tillsammans, berättar Maria.

Häst och ledarskap

Hon beskriver en lektionsverksamhet som går på max.
– Det är vår stora framtida utmaning. Vi vill kunna ta emot alla, men har just nu begränsningar i ridhus och stall. Högst på önskelistan står ett ridhus till och ett ombyggt stall, säger Maria.

De är inte bara kvällstid som de vackra och kuperade miljöerna är väl nyttjade.
– Fyra förmiddagar i veckan erbjuder vi personer med funktionsvariationer dagridskola. Ett fantastiskt sätt att låna hästens ben och ta sig ut i naturen. Vi besöker också regelbundet äldreboenden med våra djur, har olika skolsamarbeten och ledarutbildningar. Lite extra spännande är en gymnasieutbildning med inriktning häst och ledarskap som vi kommer att vara inblandade i framöver.

Öppen gård varje lördag

Varje lördag är det Öppen gård.
– Då är vem som helst välkommen att hänga med djuren på gården, kanske testa ponnyridning, kika runt i stallet, fika i kaféet. Öppen gård brukar vara många småbarnsfamiljers första besök här.

Ute i en av naturhagarna har käpphästgruppen kört igång. Imponerande hopp över stock och sten.
– Ett väldigt bra insteg till att senare börja på ridskolan. Du lär dig tävlingsrutinerna, pysslet, prylarna och pratet, säger Maria.
Frågesporten för hästskötaregruppen är igång och man ser hur pannorna läggs i djupa veck för att komma på vilken häst som egentligen har högst mankhöjd? Vägg i vägg med kaféet ligger Biggans Begagnat – en butik för att göra hästprylar tillgängliga för alla.
– Hållbart och prisvärt. Inte nödvändigt att köpa nytt alltid. Butiken är förresten döpt efter Biggan, ett av våra får som verkar tro att hon är en häst.

Ett medodiskt lugn

Några av dagens första ridskoleelever gör sig redo i stallet.
– Här finns möjlighet att uppleva stallets lugn. Även om det är mycket som ska göras går det inte att stressa runt djuren. Ett lugn och som blir ett andningshål för många. Vi kommer bort från det prestationsinriktade som vi har runt omkring oss hela tiden. Kombinera det med fantastiska ledare som ser alla individer så har vi nog vår allra största styrka för vår verksamhet där.

Maria Stigsson har själv gjort ”Vissmålenresan”; hon började på ridskolan för att sedan göra praktik och vidare till lektioner.
– Vissmålen och sammanhållningen blev på ett sätt mitt liv. När jag som 24-åring fick frågan om jag vill leda verksamheten var jag väl på sätt och vis en idiot som tackade ja. Vi var i ett tufft läge ekonomiskt och jag personligen bearbetade en stor sorg. Men Vissmålen blev min fallskärm, min räddningsplanka, och jag hittade så mycket kraft här. Det är i mångt och mycket den kraften som driver mig också idag. Jag vill ge tillbaka den till alla som kommer hit och på olika sätt bidrar till anläggningen.

Mer sponsorberättelser

Jönköping Curlingklubb siktar mot OS-toppen. Kolla in deras berättelse!

Sponsorberättelser