Konsulttjänster inom Jönköping Energi

2019-11-05

Med anledning av senaste tidens uppmärksamhet kring nyttjande av konsulttjänster i Eksjö, och efter förfrågning av Sveriges Radio P4 Jönköping, vill vi på Jönköping Energi meddela att vi använt samma konsultföretag men för helt andra tjänster.

– Vi inledde samarbetet kring vår biogasverksamhet 2014 utan upphandling och med facit i hand borde vi påbörjat vår upphandling tidigare eftersom uppdraget med tiden blev mer omfattande än vi kunde förutse, säger Fridolf Eskilsson vd Jönköping Energi.

Ramavtal på plats 2016

Under 2015 påbörjades upphandling av ramavtal för konsulttjänster. Från 1 januari 2016 har uppdragen för biogasbolaget hanterats inom ramavtalet. Samarbetet upphörde 2018 i samband med försäljning av verksamheten.

– Upphandlingen av ramavtal startade för sent och där gjorde vi fel, fortsätter Fridolf Eskilsson.

Mellan 2014 och 2018 har konsultföretaget fakturerat biogasbolaget cirka 26 miljoner kronor, varav 10 miljoner är inom upphandlat ramavtal, för utförda uppdrag som kan delas in i fyra olika områden:

  • genomlysning av struktur och verksamhet
  • bemanning av flera roller inom biogasbolaget
  • genomförande av förändringar
  • ta fram underlag för kommande investeringar för att utveckla biogasproduktionen

– Konsultföretagets arbete bidrog till att bolagets resultat förbättrades med drygt 10 miljoner kronor årligen till ett plusresultat, säger Fridolf Eskilsson.

Upphandling inom Jönköping Energi

Konsulttjänster är en viktig del av Jönköping Energis arbete för att bland annat få framdrift i vissa utvecklingsprojekt eller för att säkra upp med resurser vid arbetstoppar.

– Vi kan konstatera att vi har flertal brister i vårt arbete med upphandlingar av konsulter. Detta område kräver förbättring. Under 2019 har vi startat och avslutat flertalet upphandlingar bland annat bemanning och konsulter. Vi har kommit en bra bit på vägen men vi är inte felfria när det kommer till upphandling, avslutar Fridolf Eskilsson.

Kontakt för journalister

Jönköping Energis presstelefon 036-10 82 45