2017-01-04

Flygbilder ska ge en bild över fjärrvärmeläckor

I två nätter framöver kommer ett flygplan att flyga över Jönköping med omnejd. Flygplanet kommer att flygbilder med värmekamera över vårt fjärrvärmenät för att upptäcka eventuella läckor.

Vi jobbar med ständiga förbättringar i vårt fjärrvärmenät och som ett led i det har vi anlitat ett företag som kommer att ta flygbilder med värmekamera. Flygplanet kommer starta flygningen runt kl. 21 i kväll, den 14/2, och flygningen kommer pågå under natten. Flygplanet kommer att hålla sig på cirka 800 meters höjd. Områden som berörs är Jönköping, Huskvarna, Norrahammar, Bankeryd, Taberg och Gränna. Även natten till torsdag kommer flygningar att göras över områdena. 

– Flygbilderna är ett smart sätt att kunna upptäcka eventuella läckor i vårt fjärrvärmenät. För att få bra bilder måste det vara snöfritt på marken och klart väder, säger Ronny Engqvist som jobbar med fjärrvärme på Jönköping Energi. 

Hur fungerar fjärrvärmen i Jönköping?

På Kraftvärmeverket Torsvik blir ditt hushållsavfall och restprodukter från skogen värme till våra hus och företag. Härifrån producerar och levererar vi 90 procent av Jönköpings fjärrvärmebehov. I en av pannorna bränner vi hushållsavfall och i den andra pannan bränner vi restprodukter från skogsindustrin. Fjärrvärmen kommer till din fastighet i vattenfyllda rör som ligger som ett stort nät under marken i Jönköping med omnejd. Vattnet leds till en fjärrvärmecentral i fastigheten. I den finns värmeväxlare som utnyttjar det heta vattnet för att värma upp husets element och varmvattnet i kranarna. Vi har hög leveranssäkerhet där vi har kontroll över hela processen. Det blir driftsäkert, bekvämt, prisvärt och miljöanpassat. 

Kontaktperson

Ronny Engqvist
Gruppledare, Jönköping Energi
Telefon 036-1917 40